Томислав Дончев: Провалът на правителството е комплексен

Водеща! GERB-i-gotov-da-upravlyava,-ubeden-e-bivshiyat-vitsepremier
ГЕРБ и готов да управлява, убеден е бившият вицепремиер
Инфлацията постигна рекорд за последния четвърт век

Мотивите за внесения вот на недоверие от ГЕРБ към правителството, актуализацията на бюджета, препускащата инфлация, вариантът за предсрочни избори, как може да се помогне на хората в тежката криза коментира народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев.


- Какви са мотивите за внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към правителството?
- Не е толкова лесно да се избере тема за вот на недоверие, когато провалът на правителството е комплексен. Въпреки това, управленската немощ най- силно се усеща в сферата на финансите и на икономическата политика, усеща се четейки данните от статистиката. По- лошото е, че се усеща и от всеки българин по джоба му. Инфлацията постигна рекорд за последния четвърт век. И тук войната и кризите не са оправдание. Средноевропейската инфлация е два пъти по- ниска. Изтърваните цени на енергоносителите допълнително помпят инфлацията и заплашват работата на предприятията.
Наред с всичко това, последните дни разбрахме, че ни управлява коалиция в която отношенията се регулират със скандали, обвинения и заплахи, а подкрепата се осигурява с пазаруване. Не преувеличавам, само цитирам. Оказах се прав, когато казах, че това е коалиция, изтъкана от омраза - те се появиха и събраха, само защото силно мразеха нас. Сега се оказа, че се мразят от сърце и помежду си. Да и бях прав и за това, че омразата не може да породи нищо добро, а само още омраза.

- Защо сега го внасяте - когато управляващата коалиция се разпадна и няма мнозинство?
- Според мнозина, вотът дори и закъснял, защото от самото начало, беше ясно, че правителството не се справя. Съвсем отделен въпрос е, че тази коалиция вече няма парламентарна подкрепа, а в такава ситуация, правителствата си тръгват. Такива са правилата на демокрацията.

- Не тласкате ли страната с този вот на недоверие към предсрочни избори, точно сега, когато се борим с толкова много кризи?
- Не си спомням, когато различни партии са се опитваха да съборят наши правителства, да сте задавали въпроса “Какво ще правим после”, а и тогава имаше кризи.
И да, права сте. Предсрочни избори са лош вариант. Да остане това правителство е още по- лош. Докарахме я до там, да избираме само между лоши сценарии.
- Не гласувахте социалната част на актуализацията на бюджета. Пенсионерите и родителите на малки деца ще останат разочаровани, ако не получат обещаните добавки. Не мислите ли за тях?
- Имаме наше предложение за пенсиите, което гарантира, че ще има не по- малко увеличение на пенсиите и в същото време, няма да вкара страната в дългова криза. Работихме с най- добрите експерти по него и ще го внесем тази седмица.
Предложението на Министерския съвет е лошо, защото предвижда пенсиите да се изплащат с нови кредити, което е недопустимо.
- При това разположение на политическите сили в парламента има ли шанс въобще да се приеме цялата актуализация на бюджета?
- Трудно е да се отговори, а и не знам, кой е по- добър вариант. Единственото, към което ние ще имаме отговорност са пенсиите и социалните плащания.
- Как ще се справят хората според вас при тази растяща инфлация? Трябва ли да им се помогне и как?
- Трябва и по - точно, трябваше. Ако правителството беше подпомогнало производителите, заради високите цени на електроенергията те нямаше да прехвърлят високите цени на тока, върху стоките и инфлацията щеше да е два пъти по ниска. Сега сме в ситуация да гасим последиците от тази криза. Известно е, че когато инфлацията се “изтърве”, надбягването между инфлацията и повишаването на социалните плащания, винаги се печели от инфлацията. Българите го помнят от края на 90-те години. Все още има, какво да се направи, за съжаление правителството не прие, нито едно от експертните предложения, които направихме. Що за политически егоизъм и инат.
- Какво трябва да се направи според вас, за да се овладеят кризите, в които е изпаднала страната?
- Споменах по- горе, какво трябваше. Все още може да се направи много по отношение на компенсиране на високите цени на тока. Напомням, че държавните дружества в енергетиката правят огромни печалби при тези високи цени. 4 млрд. бяха извадени от държавните дружества, допълнително 1.3 млрд. от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Не знам, къде отидоха тези пари, но помощите за бизнеса едва надхвърлят 1 млрд. лв.
Разбира се, че трябваше да бъдат осигурени адекватни социални плащания за всички уязвими групи, но наред с това, трябваше и трябва да бъдат отворени всички програми за енергийна ефективност за фирмите и програмата за саниране за гражданите.
Трябваше и още трябва!
- Готов ли е ГЕРБ да управлява, имате ли план за действие?
- Едва ли има съмнение, че имаме най-подготвения отбор от експерти и доказани професионалисти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото