Томислав Дончев: "От „мръсна“ предизборна кампания страда демокрацията"

Водеща! Tomislav-Donchеv:--Ot--mrasnaa-prеdizborna-kampaniia-strada-dеmokratsiiataa
Tomislav_Donchev_Btv.jpg
Предстоящите местни избори, очакванията за напрегната предизборна кампания, свършеното по административната реформа и борбата с африканската чума, строителството на обходния път на Габрово и реалните срокове за неговото завършване, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за вестник 100 вести.

- Изтече новината, че те ще бъдат рекордно скъпи - 71 млн. лв. За какво ще отидат тези средства? - Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лева. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, в които се включат подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, отпечатване на бюлетините, логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

В тези разходи влизат още компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване, организиране на места за гласуване в държавните училища, както и възнагражденията на членовете на общинските и секционните избирателни комисии, които са значително по-високи, в сравнение с тези от 2015 г. Това обяснява и основната причина за увеличението на разходите.

- Ще има ли машинно гласуване на тези избори? - Не, след промени в Изборния кодекс машинното гласуване отпада за местните избори. Всички експерти и професионалисти, които организират изборния процес бяха убедени, че то не може да бъде приложено в такъв тип избори, поради много по-високата им сложност. За другите видове избори, машинното гласува остава.

- Очаквате ли напрежение, провокации, скандали в предизборната кампания? - От гледна точка на организацията на изборния процес не очаквам провокации и скандали, съвсем друга тема е предизборната кампания. За съжаление, последните 10 години „чистите“ и спортсменски кампании са били рядкост. Да припомням ли всички лъжи и компромати, които се изричат преди избори. И проблемът на подобен подход не е само в това, че могат да наскърбят някой достоен човек, а че не дават шанс на гражданина да избира между програми, идеи, цели и качества на кандидатите. От „мръсна“ кампания, страда демокрацията. Това е и в цяла България, както и в Габрово. Мисля, че само на изборите през 2015 тук имахме почтена изборна борба и състезание с качества и аргументи, всички останали….

Добре е да се направи каталог с всички компромати, обвинения и слухове пускани преди избори за да се види как всички са опровергани от живота. Да започна ли да припомням? През 2007 г. се пускаше информация, че Габрово ще приема боклука на София, после че парите за Водния цикъл били изчезнали и градът ще остане разкопан, г-жа Христова от години непрекъснато "заминава" за Брюксел, сега актуалната опорна точка е, че някой „внася цигани“. Сигурно и нещо друго ще измислят. Има хора без работа, на които им остава време да мислят такива неща. - Докъде стигна административната реформа? Има ли вече реални облекчения за гражданите и бизнеса при получаване на различни документи от институциите? - Основен фокус на административната реформа е намаляването на административната тежест и подобряването на административното обслужване.

Вече не е необходимо гражданите и бизнесът да представят пред институциите документи като: Свидетелство за съдимост, Удостоверения за липса на задължения към НАП и митниците, Актуално състояние от Търговския регистър, Удостоверение Булстат, както и Удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина. На 5 октомври 2018 г. правителството одобри 1443 мерки за намаляване на административната тежест, като сред тях са предвидени редица документи и справки, които трябва да бъдат получавани от администрациите по служебен път, а не от гражданите и бизнеса.

Около 1/3 от мерките са изпълнени, а по останалите продължава активна работа за осъществяването им, включително изменения на закони. Сред документите, които повечето администрации вече изискват по служебен път, са скици от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, удостоверенията за характеристики на земеделски земи, както и дипломи за висше образование, издадени след 1 януари 2012 г. По линия на усилията за подобряване на административното обслужване, беше проведено проучване по метода „таен клиент“ на 13 администрации по отношение на 15 конкретни административни услуги. Препоръките от проучването са изпълнени от институциите, а скоро престоят и нови проверки. - Овладяна ли е вече африканската чума по свинете, ще стигнат ли предвидените 29 млн. лв. за обезщетение на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си? - От страна на държавата се предприемат всички мерки за овладяване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Към момента регистрираните огнища при домашни свине са 33, като 7 от тях в индустриални ферми. В резултат от предприетите спешни мерки за ограничаване на щетите от заболяването се наблюдава намаление на броя на огнищата през месец юли са установени 28 огнища, а през месец август има регистрирани 5 такива. През последните две седмици няма констатирано ново огнище при домашните прасета, като над 5 пъти е намалял интензитетът на разпространение на заболяването при тях. Последното установено огнище при домашна свиня е с дата на потвърждение от 16 август 2019 г.

На последното си заседание Министерски съвет отпусна 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения, компенсации и покриване на всички разходи, които са свързани с прилагане на мерките за борба с болестта от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани и представени на Европейската комисия на 14 август. След одитни проверки, те ще бъдат съфинансирани от ЕК, като се очаква това да е в размер на 75 %. Всички мерки, които прилагат ветеринарните власти са разписани в Стратегия за борба с африканската чума на ЕС от 2015 г.

След 1 септември БАБХ ще започна изплащането на средствата за извършване на дезинфекция в личните стопанства. Стопаните, които доброволно усвоиха месото от прасетата, ще получат по 300 лева на двор. Изплащането ще става съгласно утвърдените списъци от Областните епизоотични комисии. Право на обезщетение имат стопанствата в санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на ОДБХ ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

- При последното си посещение в Габрово на 27 май и инспекция на обходния път премиерът Бойко Борисов обеща той за бъде завършен през юли. Вече е септември, но строителните работи продължават. Какъв е реално изпълнимия срок за неговото приключване? - Имаше забавяне заради откритите археологически забележителности, както и заради необходимостта да се добавят някой други видове работи към проекта, включително и осветление, което е важно, защото изграденият път ще се ползва не само като транзитно трасе, но и като бърза връзка между няколко квартала и ще осигурява бърз достъп до пътя за Узана. Имаше нужда от допълнително възлагане на вентилация и съоръжения за безопасност в изградения тунел под Бакойския баир. Затова реалистичен срок за завършване на съоръжението е преди края на тази година. - Хората от квартала, където минава обхода много изстрадаха от строителните работи и съсипаната инфраструктура, ще има ли някакво обезщетение за тях? - От Агенцията пътна инфраструктура са поели ангажимент всички увредени от тежката техника пътища и други съоръжения да бъдат възстановени. На бул. „Трети март“ това вече се прави. Не забравяйте, че освен тревогите и неволите, които строителството предизвика, гражданите и собствениците на имоти, близо до пътя, ще имат и допълнителна възможност. Ще се повиши цената на земята, ще има интерес към инвестиции заради близостта на пътя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни