Томислав Дончев: "Бързите и смелите, тези които са научили уроците на кризата, ще бъдат първи"

Топ новина! Tomislav-Donchev-e-ubeden,-che-izpitaniyata-ni-pravyat-po-silni
Томислав Дончев е убеден, че изпитанията ни правят по-силни
Уроците, на които ни научи трудната 2020 година, доколко правителството успя да помогне на бизнеса, на нуждаещите се, предстоящите избори и техните измерения, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

- Какви са най-значимите събития, които характеризират 2020?
- 2020 година беше доста динамична и трудна година. Трудна за всички хора и във всички аспекти. Личният и общественият живот до голяма степен преминаха под знака на КОВИД-19 и, за съжаление, това измести фокуса от всичко останало.
- Какви са уроците на трудната 2020 година, какви са поуките?
- Един от уроците, който ни предаде 2020 година, е този, че не можем да правим дългосрочни планове, защото не всичко зависи от нас. Провокира ни да бъдем гъвкави, бързи и приспособими към случващите се промени. Научихме и доста уроци по трудния начин, надявам се освен всичко и да сме ги разбрали. Ако трябва да се фокусираме върху положителния ефект от кризата, която ни връхлетя, то това e способността да извади най-доброто от обществото ни: благотворителност, мобилизация. За дни се случиха неща, които иначе биха отнели месеци или години. Това ми дава увереност, че сме достатъчно силни и отговорни за да преминем през трудностите.
- Успяхме ли да се справим донякъде с пандемията, ефективни ли бяха мерките?
- За съжаление, все още няма никакви белези пандемията да е приключила, така че не бих се ангажирал да давам оценки и да правя изводи. Опитваме се да правим най-доброто, на което сме способни, а дали е правилното и дали е достатъчно, времето ще покаже.
- Смятате ли, че правителството успя достатъчно да подпомогне бизнеса, безработните и хората в нужда?
- Този въпрос е като продължение на предходния. Все още основен приоритет е запазване здравето на хората, а след това идва ред и на справянето с икономическите последици. В този смисъл държавата се опитва да осигури максимално широк обхват на мерките, така че те да достигнат до всяка група граждани и фирми. Инвестиран е доста голям антикризисен ресурс в икономиката, а мерките ще продължат и през цялата следваща година.
- Предричат тежка финансова криза през 2021 година, има ли начини за спасение?
- Прогнози има всякакви - от катастрофични до свръхоптимистични. Вярвам, че 2021 година ще бъде комбинация между криза и възможност. Общество, държава, икономика и бизнес ще има и след пандемията. Тези, които са бързи и смели, които са научили всички уроци на кризата, ще бъдат първи. И имам предвид, че не просто ще се възстановят, а могат да завоюват и по-добра позиция. Тук говоря не само за фирми, но и за държави. Държавата не стои със скръстени ръце да чака възстановяването, а се снабдява с нови инструменти да го стимулира. В този ред на мисли - да, вярвам, че има начин за спасение и той зависи от нас и нашите усилия и като общество, и като държава.
- Ще се отрази ли пандемията на предстоящите избори?
- Пандемията диктува нови правила, налага ни ограничения, изправя ни пред предизвикателства и изборите са добър пример в тази посока.
За първи път ще проведем избори в условия на пандемия, което няма как да не затрудни процеса по организацията им. Освен внимателното планиране, сега трябва да помислим и за адекватни мерки за безопасност. Здравните власти вече са готови с медицински протокол за организация на гласуването в пандемични условия. Надявам се до дни да намерим най-доброто решение на последния проблем - как да гласуват карантинираните. Щом се научихме как да правим всичко останало - да учим, да работим в тази среда, ще се успеем да организираме и избори, без да създаваме рискове за здравето.
- Очаквате ли политически сблъсъци, провокации и черен пиар в предизборните битки?
- В последните години има много случаи, които допринесоха и партиите, и политиците да бъдат нарицателно за нещо лошо. Нека бъдем откровени - „политика“ и „партия“ се превърнаха в мръсни думи и това съвсем не е без причина. Мисля, че трябва да обърнем повече внимание на този факт и да положим нужните усилия, за да променим тези нагласи, защото по-добър модел от демокрацията досега не е измислен, а той работи през политически партии и честното състезание между тях.
Винаги съм си представял политиката като честно състезание, където избираш този, който ти харесва повече, на когото имаш повече доверие и считаш, че ще свърши по-добра работа. Може и да имам останала доза политически наивизъм, но все пак се сещам как всички нови „спасители“, „герои“, „гастрольори“ със специалистите по черен пиар имаха кратък срок на политическа годност и като цяло не можаха да свършат нищо. Нямам предвид дали някой е станал депутат, съветник, имам предвид че не можаха да свършат нещо за обществото. Хуленето и клеветите всъщност издават липса на политически идеи и способности.
- Според Вас ще успее ли ЦИК да набави нужните устройства за машинно гласуване, знае ли се точно колко са нужни и как ще бъдат разпределени?
- Изборният кодекс изисква машина за гласуване да има във всяка секция с над 300 избиратели на предстоящия парламентарен вот. Това означава, че са необходими около 9 600 машини, колкото и ще бъдат закупени от ЦИК. Намираме се на финалната права - имаме избрана фирма, която ще достави първите машини още в началото на февруари.
- Удачна ли е датата 28 март за провеждане на изборите?
- Датата за провеждане на избори се насрочва с указ от президента и решението е изцяло негово. Отговорните институции ще организират изборите, когато бъде посочено. Готвим се за 28-ми март, защото г-н Президентът, анонсира тази дата още преди почти месец.
- Какви са Вашите пожелания за 2021 година?
- Желая на всички да бъдат много здрави, да вярват в собствените си сили и в силата ни като общество. Убеден съм, че изпитанията ще ни направят по-силни и след кризата ще има нови възможности.
Дано да имаме малко по-спокойна година, с повече положителни емоции. Интересни събития съм убеден, че ще има и без да го пожелавам.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни