Светослав Стоянов и Пенчо Пенчев откриват изложба „Събуди мисленето си“ в Думници

Trimata-hudozhnitsi
Тримата художници
Продължават арт-изложбите в Думници, посветени на 95 години  на Народно читалище „Отец Паисий 1928“.

 Една прекрасна инициатива - среща с изобразителното изкуство има своето развитие. На 7 юли читалището разтваря врати за четвърта изложба живопис. Събуди мисленето си“ на художниците Светослав Стоянов и Пенчо Пенчев. Експозицията включва 30 картини.


Пенчо Пенчев е от Габрово. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност графика при проф. Никола Хаджитанев. Дълги години работи в сферата на графиката, екслибриса. С участие в много национални, международни изложби, биеналета на графиката с няколко самостоятелни изложби. От известно време работи и в сферата на живописта. Изявява се в различни теми с различни техники, рисунки, портрети, натюрморти, фигурални композиции, абстракции, икони.

Член е на СБХ с арт галерия - магазин „Авиц“ в Габрово.

В настоящата изложба е включил картини от серия „Фентази“ - малък формат, а също и цикъл, който е абстракция. Художникът показва съвсем нови работи предимно в топлата цветова гама.

Светослав Стоянов е от Габрово. От една година семейството живее в селото. Плодовит художник, който професионално рисува от 32 години. Има пет самостоятелни изложби в Лондон. Откликва на поканата на читалището в Думници да направи самостоятелна изложба. Решава в знак на уважение да покани за участие в съвместна изложба и един от своите учители художника Пенчо Пенчев. „Нашата идея на изложбата „Събуди мисленето си“ е да предизвика хората да мислят самостоятелно, а не други вместо тях“. Участва с 14 картини живопис, масло на платно, класическа техника, които определя като сюреализъм. Включил е и четири пирографии, трудна техника с която експериментира напоследък.

Особено съм щастлив, че всяка седмица НЧ „Отец Паисий 1928“ открива художествена изложба. Енергията в селото е невероятна. Ето как едно българско читалище, уникална културно-просветна институция в света, дава пример на големите градове за повече активност на тема изкуство, духовност“, убеден е художника.