Ще служа на обществото и ще работя за родния си край

Топ новина! Za-Tomislav-Donchev-politikata-e-s-stezanie---pobezhdava-predlozhiliyat-po-dobri-idei
За Томислав Дончев политиката е състезание - побеждава предложилият по-добри идеи
Томислав Дончев е зам.-председател на ПП ГЕРБ. На изборите на 11 юли бе избран за народен представител от Габровска област.

Дончев е кмет на Габрово мандат 2007 – 2010, министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“, народен представител в 42-ото Народно събрание, член на Европейския парламент от групата на Европейска народна партия. Бил е вицепремиер в две правителства на Бойко Борисов.


- Вие сте единственият депутат от ГЕРБ, преди това обикновено са били двама. Защо сега се получи така?

- Едва ли има достатъчно площ във вестника, за да изредя всички причини. В изминалата кампания всички от Габровска област, в годините назад винаги бяха двама, имаха една цел - не толкова да постигнат добър резултат, а ние да имаме по-нисък. Или казано по друг начин - всички играха против нас, не само партийните, но и служебното правителство. Списъкът няма да бъде изчерпателен, ако не добавя: година на политически катаклизми и нестабилност, ниска избирателна активност, натрупана умора сред гражданите от дългото управление. След почти десетилетие в изпълнителната власт ставаш виновен за всичко случило и неслучило се през последните три десетилетия... поне. Нека да не звучи като да се оправдавам. Въпреки че резултатът е по-нисък, ние сме безспорно първа политическа сила в областта. Благодаря на всички за доверието. И да, щом съм един, ще трябва да работя за двама, поне.

- Какво очаквате от новото Народно събрание, ще има ли по-дълъг живот от 45-ото? Ще има ли по-голямо разбирателство между парламентарните групи?

- Не знам. Не е важно колко ще е дълъг животът му, а каква работа ще свърши. Ако се превърне в арена за шеги и закачки, както предишното Народно събрание, и целия си мандат да изкара - полза никаква. Народното събрание първо трябва да избере правителство, след това да започне да приема закони в полза на хората и на страната. Аз политиката си я представям като състезание, кой може да предложи по-добри идеи и мерки в полза на хората, а не това да се накараш на някого от парламентарната трибуна. От политически сензации през последните месеци никой не говори за важните неща за страната и за областта - тунела под Шипка (напомням, че по неизвестни причини вече втори месец АПИ не обявява избрания изпълнител на процедурата, който стартира преди повече от година), окончателното решаване на водния проблем на Севлиево, изграждането на нова индустриална зона и т. н.

- ГЕРБ ще бъде опозиция, на всяка цена ли ще сте против всяко предложение или ще подкрепяте разумните?

- Ще правим това, за което са ни изпратили хората - да отстояваме нашата програма, нашите цели и принципи, интересите на региона. Когато управляващите грешат, ще ги критикуваме. 8стр. 2

Не очаквайте да хулим, ако се появи добро управленско решение.

- Като дългогодишен политик каква е вашата прогноза ще има ли правителство или ще ходим на трети парламентарни избори таза година?

- Както казах преди, хората няма да простят на този, който ги изпрати тази година за трети път на избори. А и никой партия не може да се държи, като объркан човек, който не знае, какво всъщност иска.

Правителство трябва да има, но за това се иска смелост, отговорност, силен екип и експертиза. Ще видим, дали ги има.

- Каква е най-важната задача на новото Народно събрание? Може би актуализация на бюджета или друго?

- Актуализацията на бюджета е предложение, което трябва да дойде от правителството, но има и много други задачи, които не могат да минат без парламента - как върви подготовката за евентуална четвърта вълна на коронавируса, какво се случва с амбициозната ни програма за икономическа трансформация, какво се случва с Националния план за възстановяване и устойчивост, какво се случва със стратегическите инфраструктурни обектти в страната, ще продължат ли целенасочените инвестиции в сферата на образованието.

- Досега, в две правителства на Бойко Борисов вие бяхте вицепремиер, няма ли да ви е малко необичайна ролята на народен представител?

- Аз не съм роден вицепремиер или политик. Ще служа на обществото и ще работя за родния си край в каквато роля ми е отредено. Да съм народен представител е и добра новина - ще мога да идвам в Габрово и региона, много по-често.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни