Сега всичко е в ръцете на останалите 175

Топ новина! Delyana-Pesheva
Деляна Пешева
Деляна Пешева, народен представител от Габровска област, ПГ “Има такъв народ“

По водещите теми на деня и в парламента - актуализацията на държавния бюджет, шансовете на третия мандат да се реализира правителство и четвъртата вълна на ковид кризата, разговаряме с народния представител от Габровска област Деляна Пешева.


-Г-жо Пешева, Вие сте член на една от най-важните комисии в 46-то Народно събрание – по бюджет и финанси. Каква е Вашата позиция за актуализацията на бюджета – това Народно събрание ли да го актуализира или да се съсредоточите към Бюджет 2022?

- Актуализация на бюджета трябва да има. Най-вероятно тя няма да се случи в пълния вид, предложен от Министерски съвет, а с корекции, внесени между първо и второ четене.

Освен застъпените важни въпроси в предложената актуализация, като пенсиите и средства за справяне с четвърта КОВИД-19 вълна, съществена корекция, която трябва да бъде направена, е осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на мигрантския натиск. Проблемът е изключително сериозен и мерките следва да бъдат взети и обезпечени от финансова гледна точка своевременно. В предложението към днешна дата (23 август 2021) такива средства не са заложени най-вероятно поради ранната дата на изготвянето му (края на месец юли).

- Какви са шансовете за правителство с трети мандат? Как ще гласува парламентарната група на Има такъв народ? Политолозите казват „Всичко е в ръцете на Има такъв народ“. Отиваме ли към трети избори?

- Шансовете за правителство с третия мандат винаги има – в залата има 175 народни представители, извън групата на Има такъв народ, които формират достатъчен брой за да гласуват бъдещо правителство.

Има такъв народ, като първа политическа сила, с първия мандат, проведе експертни срещи по политики с представители на Демократична България, Изправи се.БГ! Ние идваме и БСП. Убедени сме, че имаме единомислие по голяма част от приоритетните теми и такъв беше и духа на срещите и разговорите.

Предложеното проекто-правителство от ИТН имаше експертния капацитет и политическа воля да постигне заложените в програмите и срещите приоритети, но не беше подкрепено. Сега всичко е в ръцете на останалите 175.

- Има такъв народ поддържа ли обратна връзка със структурите си в страната, с избирателите, одобряват ли решенията ви?

- Народните представители са в постоянен контакт и диалог със структурите в районите, които представляват. Обратната връзка е изключително важна, за да насочва към важните за региона въпроси и теми и търсенето на решенията им. Откритата и честна комуникация е в основата на отношенията в партията. Всички наши действия са много закономерни и следват изцяло обещанията, които ИТН даде в изборните кампании.

- Позицията на ИТН за ковид кризата? Вие сте против дискриминацията по признак ваксинирани/неваксинирани?

- Ваксинацията срещу Ковид е личен избор. Мога да кажа, че въпреки, че минах през болестта, се ваксинирах – така смятам, че е правилно и социално отговорно. Позицията на ИТН не е по-различна – партията настоява да се спазва правото на личен избор и преценка на всеки гражданин.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни