С 84 млн. лeва ОПРЧР ще подпомогне пазара на труда и солидарната икономика

Водеща! Nad-3-000-detsa-i-semeistvata-im-sche-poluchat-podkrepa-po-operatsiya-„Uslugi-za-sotsialno-vklyuchvane-i-podkrepa-za-ranno-razvitie“
Над 3 000 деца и семействата им ще получат подкрепа по операция „Услуги за социално включване и подкрепа за ранно развитие“

Операции с общ бюджет 84 млн. лв. ще бъдат реализирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през 2020 г. Процедурите бяха одобрени от Комитета за наблюдение и са свързани с подпомагане пазара на труда и ранното детско развитие и солидарната икономика.



 

Министерство на труда и социалната политика

 

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова припомни, че Европейският социален фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда и да подкрепи работодателите за създаване на по-добри условия на труд. Русинова припомни, че един от приоритетите на българското правителство е образованието, а целта е в България да няма неграмотни деца.

Европейската комисия високо оценява дейностите и реализирането на средствата от ЕС, заяви Станислав Рангелов, заместник-началник на отдел В5 „Румъния, България“ на ЕК. Според него резултатите са видими за обществото и има адекватно насочване на мерките към групите, които имат нужда от интервенция.

По процедурата „Национална EURES мрежа“ на ОПРЧР се очаква над 350 граждани от ЕС да започнат работа в България, а 10 EURES партньори да въведат механизми за обмен на информация. По операцията се планира предоставянето на пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. За реализирането на новите елементи в процедурата са осигурени 5 млн. лева.

С допълнителни 10 млн. лв. се увеличава общият бюджет на операция „Работа“. Очакванията са 500 новонаети лица да бъдат привлечени на работа като социални работници.

Над 2 000 родители ще имат възможност да се възползват от детски кътове на работното място, създадени по операция „Детски кътове“. Процедурата ще се реализира в периода 2020-2023 г. и е с общ бюджет 15 млн. лв.

През 2020 г. ще бъде реализирана процедурата „Управление на общински капацитет“, по която над 1 300 служители в общините ще бъдат обучени за правилното прилагане на законодателството в социалната сфера. Общият бюджет на операцията е 25 млн. лв., а срокът й на действие ще бъде до 2023 г.

Над 3 000 деца и семействата им ще получат подкрепа по операция „Услуги за социално включване и подкрепа за ранно развитие“. Общият бюджет на операцията е 30 млн. лв. за изграждане и функциониране на новите центрове до 2023 г.

ОПРЧР ще даде възможност за създаване на условия за подкрепа на социалните предприятия и развитие на солидарната икономика с нова операция. С ресурс от 2 млн. лв. ще се създадат условия за развитие на платформа за подобряване и модернизиране процесите по планиране, управление и мониторинг на нови инструменти.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото