РБ "Априлов - Палаузов" представи две издания - нова книга на Велизар Велчев и алманаха "Света гора"

Prof.-Sava-Vasilev
Проф. Сава Василев

На 15 май в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ бяха представени две издания – най-новата книга на Велизар Велчев „Краят на книгата. Откъслечен роман(с)“ и брой 17 на алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора” за 2021 – 2022 г.
На срещата разговор, организирана в Националната библиотечна седмица (11 – 19 май), проф. Сава Василев, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и главен редактор на алманах „Света гора“, представи последната книга на Велизар Велчев – поет, писател, журналист, фолклорист, носител на три Априловски награди за литература.
„Книгата на Велизар е в не толкова абсурдния жанр – художествена автобиография. При една среща във Велико Търново с проф. Радослав Радев той сподели, че това е „Великолепна книга. В десетката“. Още повече, че Велизар няма лошо написана книга независимо дали е поезия или проза. Той е един от малкото съвременни автори, при който подобно на Менделеевата таблица всеки елемент има своята стойност. Той от много отдавна е усетил, разбрал нещата. Пише поезия, която може да се разпознае тутакси. Той е от ярките явления на така наречената Търновска вълна. На една среща в Регионалната библиотека в Търново Михаил Неделчев попита „Досега къде сте го крили. Ние защо не го знаем“. Ех, който трябва да знае, знай. Днес имаме медийна литература и медийни писатели. Може да се преброят на пръстите на двете ръце - ден през ден са на екрана… И широкият читател няма как да достигне до други много добри автори. В нашия алманах литературната география, която правим е без да се съобразяваме с конюктюрата. Велизар Велчев е един от честите гости на алманаха
Новата му книга е написана много пластично, много мъдро. Би трябвало да звучи като някакви мемоарни фрагменти - къси разкази, но още като я четох по-рано в редакцията, усетих, че минава на другия бряг - на художествената литература. Това е разказ за различните емоционални състояния на израстването, житейските превратности и помъдряването, винаги свързани с хора, места и събития, които оформят „книгата на живота”, която всъщност няма край… 
Нормално е на тези години той да издаде книга - равносметка. Има и други хора като Илко Илиев с книгата за джаза, които мислят за миналото. 
Моят приятел Велизар Велчев е една от емблемите на габровската литература. Тук не говоря за ролята му на драматург. Навремето публикува при нас една много интересна пиеса, изцяло върху пословици, поговорки, умотворения т. е. на базата на фолклора, но майсторски умесен и композиран от него. Много съм впечатлен от настоящата книга, която четох с огромен интерес.
Такива хора като него успяха да реабилитират хубавия български език.
Велизар при това обича да има винаги, както в музиката, малко дисхармония. В живота го има точно така. Ние сме битово реалистични хора. После по някакъв странен начин ставаме битийни хора с личната си философия за света и където и каквото да сме учили, сме много различни. Прочетете тази книга, ако искате да научите за автора. Самият аз от книгата научих много за него и му благодаря“, сподели проф. Сава Василев.
Проф. Сава Василев, литературен критик с 25 монографични изследвания, като презентира алманаха „Света гора“ отбеляза, че той излиза от 1997-1998 г. Томовете му са с букви от кирилицата. Настоящият 17 брой е буква „Р“ (повече от 500 страници). В редколегията са и Владо Шумелов, проф. Радослав Радев. Алманахът традиционно представя съвременните балкански литератури и техни изявени автори от България, Сърбия, Хърватска, Румъния, Турция, Албания и т.н., и различни научни материали с дискусионен характер.
Много богат и интересен като съдържание, той е създаден в традиционни, но непрекъснато обогатяващи се 20 рубрики между които: Поезия - българска; Проза - българска; Литературознание, Изкуствознание, Публицистика; Литературен архив; Диаспора; Диагнози - поддържана от трима лекари от Варна; In Memoriam; Юбилеи; Сцена; Галерия; Преглед; Книга-приложение; Мултимедия. В мултимедийния диск присъстват раздели като: „Галерия”, „Петолиние”, „Библиотека”, „Аудиограф”, „Фотогалерия”. Има и литературна критика.
 Велизар Велчев отговори на въпроси на своите читатели, приятели и почитатели, някои от които го определят като „нежния поет и непримирим глас народен, шегаджията, пилота на помислите ни, гръмовержеца на истинността, която да ни приземи на благодатната почва за съпричастност и единомислие“ . Той отбеляза и как е написал своя „Край на книгата”, който всъщност е и начало, как винаги е успявал да се погледне отстрани и колко е важно човек да може да се надсмее над грешките и недостатъците си и да помогне и на другите да се усмихват на света и на хората.
Както самият той се изразява в книгата „…Сега, когато гледам назад и си мисля, че съм млад, разбирам, че винаги съм бил старец. Съмняващ се, вглеждащ се, обичащ повече другите, отколкото себе си…”!
Проф. Сава Василев и публиката като поздравиха Велизар Велчев му пожелаха още „тичащо перо“, творческо дълголетие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни