Равноденствие - изключителна изложба на Кънчо Цанев, Роберт Цанев и Петер Цанев

Топ новина! Moment-ot-otkrivane-na-izlozhbata
Момент от откриване на изложбата
Съвместната изложба на семейство Цаневи - „Равноденствие“ символизира баланса между светлината и тъмнината и е специален момент на равносметка.

Тя бе открита на 12 септември в Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово при голям интерес.
Една много интересна изложба със замисъл на откриването – в навечерието на големия християнски празник Кръстовден, когато е именния ден на бащата Кънчо Цанев (1934 – 2011), професор, почетен гражданин на Трявна. Творец - именит български резбар, продължил и обогатил традициите на Тревненската резбарска школа на чиито постижения стъпва, но и ги доразвива и обогатява с ново философско съдържание. Вградил в душата си иконостасите на българските църкви, произведенията на Кънчо Цанев са обединени от ключовия мотив „Дървото на живота“. Декоративните детайли на неговите творби напомнят възрожденската дърворезба с птици и флорални мотиви. 
Замисълът на изложбата е и израз на почит от синовете Роберт Цанев, резбар, доц. д-р, зам. ректор на Националната художествена академия (НХА) и Петер Цанев, теоретик и изкуствовед, проф. по психология на изуството, артерапия в НХА - утвърдени автори с богата творческа биография, чиито работи искрено и неподправено преживени и пресъздадени, изпълнени професионално и прецизно са свързани с нашето съвремие и от друга страна с вечните ценности на нашето художествено наследство.
 „Изложбата показва изключителни неща с различна култура. Творби с водещи неща в дърворезбата и в духа на концептуалното изкуство, които търсят онова осмисляне на обекта в пространството, което изисква традицията и това, което изисква като рафлексия (размишление) за бъдещето. Затова тази изложба е изключително интересна. Габрово трябва да оценява онова, което има“, каза при откриването Орфей Миндов, директор на Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа“ в Трявна.
Изложбата „Равноденствие“ е показана в зала „Япония“ на ХГ „Христо Цокев“ Габрово и ще продължи до 18 октомври 2023 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни