Проф. д-р Светла Димитрова: „Да си занаятчия в музей „Етър“ е привилегия“

Водеща! Zam.-kmet-t-Nevena-Mineva-vr-chi-maistorskite-svidetelstva
Зам.-кметът Невена Минева връчи майсторските свидетелства
Изложбата „Майсторлък за бъдещето“ бе открита в Изложбена зала 2 на музей „Етър“ в присъствието на Невена Минева, зам.–кмет по културата на Община Габрово и Ганчо Данаилов – майстор ножар и представител на Занаятчийска камара.

В изложбата са включени традиционни изделия на осемнадесет майстори, а при продължението, което ще бъде през февруари, публиката ще може да види и дизайнерските предмети, създадени от участниците в този проект.
„Пазители на традициите, които чрез своите авторски интерпретации ги съхраняват в съвременността и запазват за бъдещето“ – така кураторът на изложбата Росица Бинева описа занаятчиите при откриването на изложбата.
Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова припомни, че занаятите възникват като трети клон в стопанското развитие – след земеделието и животновъдството. Според нея хората, които ги практикуват, са специални.
„За работата им се изискват специфични умения. Освен с ръцете си, работят и с главата си, за да създадат нещо, което не е само предмет на бита, но има и естетическа стойност. Да си занаятчия в музей „Етър“ е привилегия. Музеят осигурява възможност да останеш във вечността. Този проект е спечелен от музея за занаятчиите и позволява уменията им да се документират по най-добрия начин – чрез филми, чрез създаване на традиционно и творческо изделие. „Майсторлък за бъдещето“ се реализира в продължение на една година и всяка стъпка е документирана, за да остане в историята всеки от участващите майстори.“
Майсторски свидетелства при откриване на изложбата получиха Събина Хунева и Вейлада Мутафчиева.
Зам.-кметът по културата Невена Минева пожела работата да бъде вдъхновение в живота им.
„Пожелавам ръцете да ви служат, сърцето да ви вдъхновява, а умът да ви изненадва“, каза тя.
Ганчо Данаилов също участва във връчването на майсторските свидетелства и отправи пожелания за успешно справяне с предизвикателствата при практикуването на занаят.
Изложбата „Майсторлък за бъдещето“ е част от едноименния проект, спечелен от Община Габрово, финансиран от Министерство на културата и реализиран от екип на музей „Етър“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото