Проблемът с топлото е свързан с тока

Daniel-Petrov
Даниел Петров
Даниел Петров, народен представител от "Възраждане" в 48. Народно събрание:

За свършеното и несвършеното през няколкомесечния мандат на 48-то Народно събрание, за ролята на партия „Възраждане“ при вземане на важни решения, за невъзможността то да изпълни основната си задача да излъчи редовно правителство, за събирането на подписка от партията за запазване на българския лев, за някои местни проблеми на габровци разказва Даниел Петров, народен представител от „Възраждане“.

- Какво свърши парламентът през краткия си живот?

- За разлика от други парламенти, този успя да свърши малко, но пък доста сериозни дела, някои от които добри, други - не.

Един знаков успех е, че ние от „Възраждане“ внесохме проект на решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика още на 27 октомври 2022 година и благодарение на упоритата работа на народните представители от „Възраждане“, свързана с много срещи и преговори със заети в сектора, синдикати и парламентарно представени партии, се постигна консенсус по темата и като прецедент беше внесено общо решение в Народното събрание от всички парламентарни групи. „Възраждане“ обедини всички, въпреки че допреди месец повечето от тях отричаха необходимостта от такива действия, а част от тях са преки виновници за създадената критична ситуация, но с внесеното решение страната ни има огромния шанс да запази въглищните си електроцентрали.

Една от големите наши битки в 48-то Народно събрание също така беше премахването на текстовете от ПВУ, които чертаят срокове за либерализирания пазар за битови потребители, което би повишило сметките за ток на всички българи. По този въпрос нямаше консенсус и успяхме само да отложим във времето тези планове, не и да ги спрем.

Другото обединение около национален интерес беше защитата на българската кауза и българите в Македония.

В последните часове на Народното събрание приехме почти единодушно остра декларация, с която осъдихме говора на омраза и проява на агресия срещу българи в Македония. Всички знаем и разбираме от новините за битите и тормозени наши сънародници там.

А знаков неуспех беше за пореден път съдебната реформа, саботирана от тези, чийто фундамент е борба за осъществяването й, и от тези, които твърдят, че са последователни в тази посока, защото не бяха в пълен състав, за да осигурят кворум за своите предложения, макар и да мина на първо четене, тя не се случи.

Друг неуспех на това Народно събрание е, че нито една от парламентарно представените партии, освен „Възраждане“, не предпочете да гласува за запазването на българския национален суверенитет по отношение на финансовата политика и под външнополитически натиск беше приет план за въвеждане на еврото като разплащателно средство.

Затова и ние решихме да се обърнем към другия парламент - Народа, и след като не срещнахме подкрепа в сградата на Народното събрание, сега събираме подписка за свикване на референдум за запазване на българския лев.

- Не успяхте да изпълните основната си задача да създадете редовно правителство. „Възраждане“ не подкрепи нито една политическа сила. Защо?

- Първо е хубаво да се каже това, че в този парламент не се създаде правителство, е знак към избирателите на политическите партии, защото съставянето на кабинет на всяка цена би произвело политическо зомби, което в никакъв случай не би работило за интересите на народа.

Не подкрепихме никого от първите два мандата, защото заявките на тези партии бяха в пълна противоположност с нашите възгледи, а според нас, и с тези на голямата част от българския народ, като тук изразявам мнение, без да говоря от нечие име.

Ние сме против приемането на еврото, против изпращането на оръжия за Украйна и против закупуването на нови чертежи за изтребители. Това бяха и продължават да са основните ни фундаменти.

Няма нищо лошо в изборите, въпреки че има партии в България, които се боят от тях и ги наричат заплаха.

Изборите са най-хубавото нещо в една демокрация и това е начинът да бъде преодоляна една политическа криза.

- Ако президентът бе връчил третия мандат на „Възраждане“, щяхте ли да успеете да излъчите редовно правителство?

- Ако президентът беше връчил третия мандат на нас, ние бяхме готови да предложим пълен състав на кабинет, бяхме и готови да преговаряме с всяка една от политическите сили за обединение около нашите основни приоритети, но в крайна сметка математически конфигурацията беше такава, че се оказа, че Парламентът беше „мъртво роден“ и може би така се случи най-доброто, което можеше да се случи, а именно да се разпусне и да отидем на нови избори.

- Как се справи според Вас служебното правителство?

- Ще отговоря само с две думи. Не много добре, но в пъти по-добре от последното редовно.

- Има опасност изборните резултати на 2 април да бъдат почти същите. И пак да се окажете в омагьосан кръг да не излъчите правителство и наесен да правим избори 2 в 1.

- По-горе казах, че няма нищо лошо в изборите, а това, че няма да успеем да съставим редовно правителство, е функция от това за кого е дал подкрепата си избирателят.

Ако в следващото, 49-то Народно събрание получим някой от трите мандата, ще направим всичко възможно.

- Каква предизборна кампания ще води „Възраждане“?

- На улицата, с хората. Такава, като всички предишни, с една разлика, че този път краят на кампанията ще се препокрие с края на подписката за свикване на референдума за запазването на нашата си парична единица, българския лев.

Ако успеем да съберем над половин милион подписа, това за нас ще означава, че сме излезли два пъти от рамките на нашите гласоподаватели на последните избори и до голяма степен сме събудили критичното мислене в много хора, което също ще бъде огромен успех.

- Какво ще обещаете на габровци?

- Първо, че ще продължа да съм габровец, ще продължа да съм непрекъснато, всяка седмица, сред хората и да се боря с всеки бюрократичен произвол, за всеки път, всеки мост, язовир и всяка изсечена гора, както в последните два кратки парламента.

- Те имат много проблеми, освен инфлацията. Например - „Топлофикация“ ги държи на студено, въпреки че си плащат сметките. Какво може да се направи?

- Аз твърдя, че проблемът е доста дълбок и той назря много в последните две години, най-вече, след като цената на електроенергията достигна критични нива заради приемането на т. нар. „Зелена сделка“.

В случая проблемът за габровци е не само високата продажна цена на електроенергията, а и тази, по която ЕРП-та изкупуват произведеното електричество от ВЕИ, защото основният агрегат, с който ТЕЦ-ът ни произвежда топлоенергия, може да произвежда и електроенергия.

В това се крие същността на проблема, а фактът, че държавата и регулаторите са позволили през 2016 година да бъде внедрено такова съоръжение, за наше съжаление дава предимство за собствениците му, защото заради високия комин то може да си позволи неконтролирано да изгаря и отпадъци, които надвишават в пъти екологичните норми и замърсяват безнаказано Габрово.

За тези, които не знаят, нашата „Топлофикация“, освен че е собственост на офшорка и не плаща данъци в България, а и не представлява стратегически обект от националната ни сигурност. Този факт ограничава изключително държавата да се меси в работата на това дружество и само една община е безсилна да се справи с този проблем, но аз смятам, че възможности има, както има и законодателни такива.

Първото, за което се сещам, е да бъде ограничено изкупуването на ел. енергия в отоплителния сезон, стига да има консенсус за това.

Ето тук, сега аз се ангажирам това да е един от основните ми приоритети в следващото Народно събрание, ако, разбира се, избирателите на „Възраждане“ в Габрово поискат да ги представлявам отново.

- Проблеми има и на Узана - почистването не е добро, паркирането е затруднено. Така ли е?

- Уникална местност е Узана и тя може да бъде посещавана активно не само през зимния сезон. Но има много проблеми. Стига да успеем да осигурим адекватен достъп. Почистването не е добро, защото инфраструктурата не го позволява, а не защото няма ресурс.

Вие знаете, че освен местността Узана и част от довеждащата инфраструктура попада в защитена по „Натура 2000“ зона.

Това само по себе си усложнява всички драстични инфраструктурни решения за промяна, като голямата част от които дори невъзможни.

Разбира се, няма проблем, който да не може да бъде решен, стига да има воля Народното събрание, както и помощ включително от местни организации и сдружения.

Като за начало трябва да бъдат осигурени повече паркоместа и паркирането покрай пътя урегулирано, включително на места забранено, както и осигурен обществен транспорт.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни