Пейо Делчев: "Тази година ще има още едни парламентарни избори"

Препоръчана! Peio-Delchev-ochakva-novi-izbori,-no-po-formulata-2-v-edno
Пейо Делчев очаква нови избори, но по формулата 2 в едно
Новите избори няма да родят нещо различно, прогнозира бившият общински съветник

Всички политици сега, и старите, и новоизбраните депутати се въздържат от коментари за политическата ситуация у нас. Казват - докато не се разпределят мандатите. Хората имат обаче нужда от един обективен, реалистичен и точен коментар. Затова се обърнахме към Пейо Делчев, който в момента е извън активната политика, вероятно отстрани се виждат по-обективно нещата. Пейо Делчев е председател на БДФ Габрово / Български демократичен форум/. Бивш общински съветник. Бил е член на СДС, когато СДС беше коалиция и БДФ беше част от тази коалиция.


- Какъв е вашият коментар за проведените избори?
- Мисля, че сега имаме слаби политици. Няма държава, където в предизборна кампания, лидерите на основните политически сили да не се явят на дебат, да не отговарят на въпроси и да бъдат избирани. Някой считат, че това е неуважение към избирателите. Но аз мисля, че е страх да не сбъркат. Страхливи са, и техният страх идва от това, че са слаби политици. Такива хора няма как да изведат страната на добър край. Политическият лидер трябва да е личност, а не някаква ПР кукла.
- В доста дългата ви политическа кариера случвало ли ви се е някаква странна, дори безизходна ситуация за съставяне на правителство?
- През 2005 година, имаше подобна ситуация. И тогава след връчване на мандати, връщане, пазарлъци, се роди Тройната коалиция. Която така оплете конците, че изстреля Борисов във властта, и виждаме резултата. Сега, разбира се, ситуацията е по- трудна, защото има три токсични партии, от които всеки бяга и не иска да има нещо общо с тях. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. А без ГЕРБ и БСП , няма как да се избере правителство.
- Всички гласуваха за промяната, но едва ли се замислят как може да се осъществи тя от толкова различни по идеология партии, дали суверенът не създаде без да иска този хаос, който ще настъпи?
- Суверенът отдавна не мисли, когато гласува. На тези избори се явиха две формации - тази на Слави и на Мая Манолова, които нямат идеология, нямат програма, не казват като вземат властта какво ще правят, но народът ги избира. Единственото, което лъхаше от тези формации, беше да свалим ГЕРБ. Да си срещу ГЕРБ е положително, аз съм срещу тях от създаването им през 2006 година, но не е достатъчно. Те не казаха какво ще правят като вземат властта, за да подобрят живота. Какви реформи мислят да извършат и как да ги извършат. Това, което чувахме от тях, е че нямало да крадат. Ами до сега не съм чул някой в предизборна кампания да каже нещо друго.
Освен това коалицията на Мая Манолова, с извинение, за мен е тюрлю гювеч. Там има и леви, и десни. И хора, които искат да има повече от два пола, и такива с консервативни възгледи. Има пълно противоречие в приоритетите. Например Мария Капон е против АЕЦ Белене, а Манолова е за. Има хора, които за 9 години са гравитирали около 8 партии. Други удариха по някое и друго слово на протестите, за да си направят имидж, а след това хукнаха към парламента. Как да повярвам на такава коалиция, че иска да управлява, а не искат тези, които са се добрали до първите места, само да лапат.
- Защо мислите хората, вероятно не само младите, гласуваха така масово за партията на Слави? Още повече те очти нямаха кампания, никой не ги познава?
- Казват, че Слави не е говорил в кампанията. Ами той 30 години говори от телевизора. Той оплюваше всички, той е популист. Този му референдум беше голяма лъжа. Ако се вярва на лидера на БНО Васил Божков, половината му депутати са хора на Шиши, а другата половина - хора от енергийната мафия. Дали е така, не знам, защото никого не познавам, но има много неясноти около хората му, които ще влязат в парламента. Но младите, според мен, гласуваха така, защото с ГЕРБ се чувстваха като удавници, и се хванаха за сламката.
- Какви са вариантите според вас за съставяне на правителство, кой с кого? Всички са против Борисов и не искат да се коалират с него?
- Който се коалира с Борисов е политически труп. Моето мнение е, че тази година ще има още едни парламентарни избори, които едва ли ще родят нещо различно. ГЕРБ вече тръгнаха към изхода на политическия живот и никога няма да се върнат. С всички следващи избори ще получават все по- малко гласове.
- Ще се стигне ли до отказ от мандат от всички партии и ще дойде ли служебно правителство?
- Мисля, че натам ще отидат нещата. Ако някой направи правителство, то ще избухнат протести и ще бъде бързо свалено. Не считам, че такова правителство е нещо добро, но поне аз не виждам друг изход. Следващите 3-4 години в България ще има хаос и ще ставаме все по- зле. Ние ще платим тежка цена за това, че 12 години народът се подмазваше на Борисов и търпеше калинките му. В България има способни хора, но те са смазани от пропагандата и не са известни. Лидери с държавническо мислене, които да са разпознаваеми, няма.
- Няма ли опасност още едни парламентарни избори да повторят почти същото гласуване? И пак да сме в същата патова ситуация?
- Едни нови избори само ще помогнат на някои тарикати да заемат местата на отпадналите от ГЕРБ. Друго не виждам какво ще стане.
- Толкова богата държава ли сме - да дадем още 100 милиона за втори парламентарни избори и после около 150 милиона за президентски. Възможно ли е да се проведат избори 2 в едно - президентски и парламентарни наесен?

- Парите не са най- важното нещо. Борисов от джипката хвърляше много повече пари. Проблемът е какво ще се роди от тези избори. Какви хора ще изплуват на повърхността. Какво бъдеще ще има държавата.
- Само че, докато политиците се наумуват, пандемията настъпва, ако сме дълго без правителство кой ще се бори с нея?
- Пандемията и до сега не се управляваше. Всичко в България беше хаос и некомпетентност. Правителството показа неспособност да се бори със ситуацията. Мисля, че дори и служебно правителство, ако има лекари, които държат на професионализма, а не сервилничат на Борисов, ще се справят много по добре.

- Докога ще избираме "звезди", които бързо изтляват на небосклона и после бързо изгасват, като Царя, Бареков, Волен Сидеров, сега Слави?

- Това е сложен въпрос. Да се надяваме, че така ще бъде докато извървим Мойсеевия си път, който е 40 години. На нас ни остават още 9 години. Да се надяваме, че няма да го повторим.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни