Първа награда в национален конкурс за най-малките танцьори от „Сивек“

Parva-nagrada-v-natsionaln-konkurs-za-nay-malkit-tantsyori-ot-Sivk
Първа награда в национален конкурс за най-малките танцьори от „Сивек“
Най-малките танцьори от начинаещата и част от напредналата група на възраст до 10 години на Фолклорния ансамбъл „Сивек“ към Народно читалище „Габрово 2002“ спечелиха първа награда в национален конкурс.

Най-малките танцьори от начинаещата и част от напредналата група на възраст до 10 години на Фолклорния ансамбъл „Сивек“ към Народно читалище „Габрово 2002“ спечелиха първа награда в национален конкурс. Ентусиазираните малчугани са състезаваха в първа възрастова група на Националния фестивал-конкурс „Златна гега“ в град Котел, който се проведе през уикенда в сградата на Националното училище по фолклорни изкуства.

„В категорията „Ансамбли“ се явиха 13 ансамбъла от страната, включително и представители на хореографски училища и паралелки, изучаващи хореография. Конкурсът е доста силен – сподели художественият ръководител на „Сивек“ Валентина Маринова. - В журито бяха известните хореографи проф. Дженева, Вячеслав Кирилов, които действително могат да направят обективна преценка на явяващите се състави.“

Габровчетата се представили убедително с два танца. Най-малките на възраст 4-6-годишни играли танца „Веселинка“, а втория танц „Разходка“ представили малко по-големите - до 10 години. Преди две години част от по-големите завоювали също първа награда в конкурса „Орфеево изворче“ в Стара Загора, а сега това им е втората първа награда. Най-малките се явяват за първи път на конкурс и се очаква тепърва да печелят още награди, каквато е традицията в „Сивек“. Журито било впечатлено от големия ентусиазъм на децата и желанието им да танцуват.

Сега по-големите децата подготвителната група от „Сивек“ предстои да участват във фестивал без конкурсен характер в град Дуръс, Албания. Най-малките пък ще имат привилегията да отидат на лагер в Кранево през юни. А големите танцьори през юли ще участват в един доста силен фестивал в град Акшехир – градът на Настрадин Ходжа в Турция. В него ще се представят над 15 танцови колективи.

Предстоят и редица други концерти. Първият от тях е участието във фестивала „Семе българско“ в Севлиево на 12 май. Същия ден от 17 часа в парк „Маркотея“ в Габрово читалище „Габрово 2002“ предлага детски концерт с участието не само на всички детски групи на „Сивек“, а и на танцова школа „Лиана“, „Габровските гласчета“ и новата група на читалището – за руски песни.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото