Нов прием на заявления за обучения на заети лица с ваучери

Водеща! IMG_4.jpg
IMG_4.jpg

Очаква се близо 30 хил. работещи да повишат квалификацията си чрез процедурата „Ваучери за заети лица“Министерство на труда и социалната политика

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

 

Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Процедурата дава възможност на работещите за професионални обучения, както и такива за дигитална компетентност и чужд език.
Финансовият ресурс за втория прием е в размер на близо 19 милиона лева, като се очаква с планираните средства още 30 хиляди заети лица да повишават квалификацията си.
По процедурата могат да участват работещи на трудов договор извън държавната администрация със средна или по-ниска степен на образование без значение от възрастта им, както и хора с висше образование, навършили 55 години.
„Динамичният пазар на труда изисква добре подготвени и квалифицирани кадри. В период на висока заетост фокусираме усилията си към работещите с по-ниска степен на образование с възможност да повишават квалификацията си или да придобият ключови компетенции“, казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, и допълва: „Продължават усилията ни и в посока удължаване на активния трудов живот на по-възрастното работещо население с възможностите за учене през целия живот с включването на лица над 54 години“.
Процедурата ще покрива 50% от разходите за обучения, а останалата част се доплаща от одобрения кандидат.
„Изискването за самоучастие при финансирането ще доведе до по-висока ангажираност от страна на лицата относно качеството на обучението и ще създаде предпоставки за споделена отговорност между тях и обучителната институция за постигане на по-добри резултати. Очакваме инвестирането на собствени средства от страна на заетите лица да повиши мотивацията им за успешно завършване на курса“, уточнява Зорница Русинова.
Желаещите да участват могат да подават своите заявления в работни дни между 8:30 и 17:00 часа както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната. Приемът на заявления е до изчерпване на предвидения финансов ресурс.
Процедурата „Ваучери за заети лица“ се реализира по ОП РЧР с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Общият бюджет е 50 млн. лева.
Процедурата се изпълнява от Агенцията по заетостта.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни