Напусна ни художникът Драган Немцов - Драго

Топ новина! Dragan-Nemtsov,-Baev-most-noschem
Драган Немцов, Баев мост нощем
Екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“ изказва своите искрени съболезнования на близките

Той имаше щастлива съдба на творец благодарение на Априловската гимназия.
През дългия му живот основополагаща роля изиграва срещата от първо лице с бомбардировките в София през 1943 година.
Това, което го крепеше, е габровското чувство за хумор и веруюто – каквото и да става, винаги да търси другата страна на нещата, погледа малко отстрани, с други очи.
Той мислеше, че българският народ все още не е завършил своя полет към свободата и не е изразил с пълна сила творческия си потенциал.
Вярваше, че може да се намери път към доброто и към единението – необходими, за да вървим напред.  
Антоан-Огюст Прео е казал, че „Художникът вижда по-едро, по-възвишено, по-ясно от другите". Той казва на обикновения човек: 
– Виждаш ли онази звезда?
– Не
– Аз пък я виждам. 
Такъв ще запомним Драган Немцов - Драго – страстен търсач на звезди… 

ПОКЛОН!

Интервю на Надежда Тихова с Драган Немцов - https://www.stovesti.info/dragan-nemtsov-imam-shtastliva-sadba-na-tvorets-blagodarenie-i-na-aprilovska-gimnaziya-12302.html

* * *
Драган Немцов - Драго е роден през 1935 година в Габрово. Средното си образование завършва в Априловската гимназия, а висшето – в Художествената академия в София със специалност "Живопис" при проф. Дечко Узунов. Член е на Съюза на българските художници от 1963 година, има участия в над 100 изложби в страната и чужбина. Драган Немцов е бил учител и в Априловската гимназия, и в Школата по изкуствата в Габрово. Дългогодишен секретар на Националния комитет на ИНСЕА – Международно нюрнбергско общество за възпитание чрез изкуство към ЮНЕСКО. Доцент в Софийския университет и преподавател в НХА, автор на учебници и методически пособия по изобразително изкуство. 
Носител е на орден "Кирил и Методий" I степен. 
На близо 80 години Драго започва да рисува върху своя iPad и създава стотици дигитални творби.
Екипът на ХГ „Христо Цокев“ поддържаше близък контакт с автора до последно. През 2020 г. по покана на галерията той прие участие в изложба „СъученициТЕ“ заедно със своите връстници и приятели – Дора Бонева, Ива Хаджиева и Христо Явашев – Кристо. През месец февруари 2023 г. в рубриката Акцент на месеца го представихме с творбата „Ръката на художника“. Картината е най-новото попълнение на фонда на габровската галерия. Дарена от автора след последната му самостоятелна изложба „София с две лица“ в Столична библиотека, състояла се през декември 2022 г. 
Във фонда на галерия „Христо Цокев“, художникът е представен основно с ранни графики, допълнени от живописни творби изграждащи времеви мост от 60-те години на 20-ти век до днес.  

Драган Немцов, Ръката на художника

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото