Над 400 творби на Тодор Цонев предлага мащабна изложба в ДХС

Nad-400-tvorbi-na-Todor-Tsonv-prdlaga-mashtabna-izlozhba-v-DHS
Над 400 творби на Тодор Цонев предлага мащабна изложба в ДХС
Над 400 творби на известния български художник Тодор Цонев, почетен гражданин на Габрово, показва голяма изложба, която беше открита в четвъртък в Дома на хумора и сатирата. Според признанието на дъщерята на твореца Десислава Бетова това е най-значимата и най-хубава изложба, правена изобщо за Тодор Цонев.

Над 400 творби на известния български художник Тодор Цонев, почетен гражданин на Габрово, показва голяма изложба, която беше открита в четвъртък в Дома на хумора и сатирата. Според признанието на дъщерята на твореца Десислава Бетова това е най-значимата и най-хубава изложба, правена изобщо за Тодор Цонев.

С изключение на литографиите – представящи дипломната работа от студентските години на художника в Акодемията, които са дарени от него на Дома на хумора, останалите творби в мащабната впечатляваща експозиция са предоставени от семейството на Тодор Цонев. Макар те да са подбрана част от куратора Иво Милев от над 15 000 творби изложбата представя известният предимно като карикатурист Тодор Цонев като цялостен творец, създал творби в почти всички сфери на изобразителното изкуство - акварел, живопис, графика, рисунка, малка пластика. В изложбата са включени и творби, които досега не са показвани пред публика. Заедно с изложбата беше представен и луксозен каталог с огромен брой репродукции, в който е публикувана и задълбочената биографична студия на куратора Иво Милев за живота и творчеството на Тодор Цонев. Дошлите за откриването можеха да си отнесат за спомен и специално изработена серия картички с творби на художника, както и умалени копия на две малки пластики - глава на Тодор Живков и котка.

Специални гости на откриването на изложбата бяха представители на три поколения от семейство Цоневи – съпругата на Тодор Цонев Жана Цонева, дъщеря му Десислава Бетова и внучката му Поли.

За връзките на Тодор Цонев с Дома на хумора и сатирата и Габрово говори директорът на Дома Маргарита Доровска. Тя подчерта, че Тодор Цонев е един от най-значимите автори, работили в областта на сатирата и представянето на тази изложба се прави с усещането за изпълнен дълг. Доровска припомни, че Тодор Цонев прави своя изложба на сатирична пластика в Габрово през 1971 година като част от Майските фестивални дни, посветени на хумора и сатирата. В Габрово талантът на художника получава признание. Той се среща с тогавашния кмет на града архитект Карл Кандулков и с бъдещия директор на Дома на хумора Стефан Фъртунов. Тодор Цонев е запознат с идеята за създаването на Дома, бързо се увлича, предлага идеи и активно участва със свои предложения в концепцията за Дома. Работи в сградата на старата фабрика преди тя да се е превърнала в Дом на хумора и сатирата.

Маргарита Доровска припомни още, че Тодор Цонев, остава в общественото съзнание предимно като карикатурист основно заради „арестуваните“ от Държавна сигурност негови карикатури, посветени на Тодор Живков и други партийни кадри. Тези карикатури, освободени през 1990 година са показани в най-популярната изложба в историята на българското изобразително изкуство на „Шипка“ 6. През 2004 Домът на хумора и сатирата получава и следващо дарение от Тодор Цонев – почти 100 негови карикатури. А на откриването на тази изложба дъщерята на художника обяви, че семейството ще обмисли и възможността за следващо дарение за Дома на хумора.

Мащабното културното събитие не само за Габрово, а и за страната - изложбата „Светът според Тодор Цонев“ е факт и благодарение на помощта на програма „Култура“ на габровската Община. Изложбата ще продължи да посреща публика в продължение на почти цяла година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото