Министърът на регионалното развитие и благоустройството лично провери ремонтните дейности на пътя Севлиево – Габрово

Топ новина! Ministarat-na-rgionalnoto-razviti-i-blagoustroystvoto-lichno-provri-rmontnit-dynosti-na-patya-Svlivo--Gabrovo
Министърът на регионалното развитие и благоустройството лично провери ремонтните дейности на пътя Севлиево – Габрово
Близо 16% от ремонтните дейности на път II-44 Севлиево – Габрово вече са изпълнени – това констатира лично министър Нанков по време на проверката си на близо 28 км от трасето, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на Агенцията.

 Близо 16% от ремонтните дейности на път II-44 Севлиево – Габрово вече са изпълнени – това констатира лично министър Нанков по време на проверката си на близо 28 км от трасето, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на Агенцията. Част от инспекцията беше в град Севлиево. На нея присъстваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, народният представител Иглика Събева, областният управител Невена Петкова и представители на изпълнителите на обекта.
 Крайният срок за приключване е лятото на 2019 година. Обектът е разделен на два лота - Севлиево – Драгановци и  Драгановци – Габрово и се изпълнява с европейски средства по ОП „Региони в растеж“. Стойността на дейностите е над 23 млн. лв., като участъкът се ремонтира за първи път от 20 години.
 Министър Нанков и кметът на Севлиево д-р Иван Ивано коментираха и изпълнението на водните проекти в Община Севлиево, приключилите вече проекти по ОП „Региони в растеж“, както и потенциалните възможности за създаване на западен обход на Севлиево и директна връзка на града с магистрала „Хемус“.
 В борбата си да реши проблема с водата Община Севлиево даде ход на два проекта. Единият е за реконструкция на довеждащ водопровод от ВЕЦ „Видима“ над град Априлци до ПСПВ „Стоките“. Първият етап на проекта приключи през миналата година, когато бяха изцяло подмени 670 м от стария водопровод. Вторият етап на проекта се извършва в момента и в него е заложено да бъдат реконструирани и подменени над 9 400 м от преносния водопровод. Ремонтните дейности вече са в ход, като вече са подменени още 3700 м.
 През месец април тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Община Севлиево подписаха споразумение за целево и цялостно финансиране от страна на ведомството на инвестиционен проект „Системи и съоръжения за изкуствено подхранване на подземните води”. Това е вторият проектен етап на инвестиционен проект „Увеличаване капацитета на БПС – Севлиево чрез инфилтрационно подхранване на  водовземните тела на шахтовите кладенци с вода от НС „Видима” (яз. „Ряховски ливади”)”, който бе сключен през 2017 г. между министерството и Общината в частта му за изграждане на „Довеждащ водопровод и съоръжения към него за водоснабдяване на системите и съоръженията за изкуствено подхранване на подземните води” (с целево финансиране от МРРБ за сметка на капиталовите разходи по бюджета на министерството за 2017 г. по програма „Устройствено планиране, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация” – съгласно Споразумение № РД-02-30-5/23.01.2017 г. и съфинансиране от Община Севлиево за сметка на капиталовите й разходи по бюджета на общината за 2017 г.).В момента тече процедура за избор на изпълнител на СМР по Споразумение №  РД-02-30-20 от 25.04.2018 г. – за финансиране на обекта за участък: Системи и съоръжения за изкуствено подхранване на подземните води” на стойност 320 000 лв.
 По ОП „Региони в растеж“ Община Севлиево реализира три проекта. Лично зам.-министър Николова вчера откри 23 обновени жилищни сгради по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево“. Общата стойност на проекта е 4 660 845 лв., а 318 са домакинствата, които обхваща. Дейностите по подобряването на енергийната ефективност на сградите изпревариха  с една година поставените срокове. В направление образователна инфраструктура Общината реализира проект на стойност 4 625 041 лв., което направи възможно санирането на сградите на 3 училища и 6 детски градини в града. Отново по ОП „Региони в растеж“ е и подобряването на енергийната ефективност на сградата на пожарната в гр. Севлиево –на стойност 325 004 лв.
 Общата стойност на разходваните средства по ОП „Региони в растеж“ в град Севлиево е 9 580 890 лв., като Общината се е възползвала от всички възможности, които програмата предоставя.
 Освен това по Националната програма за енергийна ефективност са ремонтирани изцяло 8 блока, а един се санира в момента. Общата стойност на строителните дейности е  9 582 662 лв. и обхваща 701 домакинства.
 Равносметката – за последните 2 години и половина в Община Севлиево са инвестирани общо над 19 млн.лв. за саниране и енергийна ефективност, които обхванаха 1019 домакинства и 10 обществени сгради.  Това стана възможно, благодарение на правителството чрез ОП „Региони в растеж“ и Националната програма за енергийна ефективност.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни