Михаил Митов: Габрово е град с голям футболен потенциал, а нашата кауза е да го оползотворим

Mihail-Mitov
Михаил Митов
В паузата между двата сезона във Втора професионална лига УС на ОФК Янтра направи промяна и назначи Михаил Митов за изпълнителен директор на клуба.

Той не е ново лице; Митов е част ОФК Янтра от завръщането на представителния тим на града в професионалния футбол. Завършил е „Спортен мениджмънт“ в Solent University в Саутхемптън, Англия. По време на престоя си на Острова е работил за Футболната асоциация на Англия (FA) и ФК Саутхемптън във Висшата лига. Има стаж в City Central Youth FC и Inter Academy Camp България` 2021. Притежава сертификати от Английската футболна асоциация и университета на Барселона.


- Г-н Митов, вече трета година сте в Габрово и Янтра сякаш все повече се превръща във Ваша кауза. С какво Ви спечели проекта тук?

- Когато се присъединих към ОФК Янтра преди две години бях наясно, че идвам в клуб с над 100-годишна история и сериозни футболни традиции. Още в първите дни усетих жаждата за футбол на габровци и изразената идентичност на клуба. Габрово е град с голям футболен потенциал, а нашата кауза е да го оползотворим. Затова съм и много щастлив, че проектът Янтра се развива изключително бързо. През последните три сезона се изгради отбор с качествени футболисти и добра сплав между опит и талант. Благодарение на Община Габрово и местния Общински съвет и осигуреното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта бяха подобрени инфраструктурните условия на стадион „Христо Ботев“, а с подкрепата на местния бизнес се опитваме да приличаме все повече средства в клуба. Нищо от това обаче нямаше да е възможно без помощта на кмета на града г-жа Таня Христова, Управителния съвет, нашите благодетели и партньори и не на последно място – служителите на клуба.
- Какво беше свършено от момента, в който поехте поста на изпълнителен директор?
- В подготовката за новия сезон във Втора лига успяхме да върнем у дома още трима габровци, привлякохме футболисти с опит от Първа лига и млади играчи с добри показатели и перспектива. В клуба вече работи и директор на детско-юношеската школа. Представихме нова екипировка на водещ испански бранд с лика на Пенчо Семов на мачовата фланелка. Габровският индустриалец е олицетворение за благотворителност и аз смятам, че чрез футбола, като един социален феномен, ние сме ангажирани да насочим вниманието на колкото може повече хора към делата на успешните местни личности като него. На гърба на екипа е изписано и неговото мото – любов, труд и постоянство, защото точно тези три неща са част от характера на габровския дух.
- Каква е Вашата визия за устойчивото развитие на Янтра в професионалния футбол?
- Габрово е страхотно място за развитие на млади футболисти. Градът и атмосферата около клуба предоставят добри условия за работа. За да може клубът да е конкурентноспособен, налагането на млади българи, основна част от които габровци, ще продължава да бъде основна част от визията ни. Към този момент 11 от футболистите ни са на възраст под 22 години, а 13 от играчите са габровци. През изминалите два сезона 7 футболисти направиха крачка към Първа лига, което е свидетелство за добре свършена работа. За този сезон разполагаме с качествени футболисти, които имат потенциал да надградят спортно-техническото представяне на отбора и да направят Янтра част от водещите отбори в първенството.
- Ще се справи ли клубът с финансовите предизвикателства?
- Бих казал, че политиката на финансиране на клуба е интересна и донякъде нестандартна за България. Наред със средствата осигурени от Община Габрово, Общински съвет – Габрово и рекламодатели, над 25 представители на местния бизнес помагат за финансирането и развитието на този проект. Ситуацията с финансирането на който и да е спортен клуб в България не е лесна, но от нас зависи да използваме добре развития маркетинг на клуба, социалната ангажираност и масовостта на спорта, за да привличаме нови партньори.
- Какви са плановете по отношение развитието на ДЮШ на клуба?
- В Габрово има много талантливи деца, които имат нужда от професионално отношение, за да развиват своя потенциал. С привличането на директор на школата, целта ни е да подобрим организацията на тренировъчния процес, да изградим устойчива комуникация между клуб-футболист-родител и да зададем адаптирана методика на работа за всяка възраст. В дългосрочен план целим да продължим да експлоатираме възможността за реализация, която професионалният футбол дава, за да обиграваме и адаптираме все повече местни момчета към мъжкия футбол. Виждате, че са част от първия ни тим. Целта е да докажем, че Янтра може да продуцира качествени футболисти, които да се състезават на професионално ниво.
- Смятате ли, че има нещо, което отличава Янтра от другите клубове у нас?
- Янтра е клуб, който силно държи на корените си и на своята идентичност. Връзката, която ние имаме с историята на града, обществото и бизнеса, ни отличава. От друга страна намирам преимущество в личното отношение, което показваме към футболисти, рекламодатели и партньори, както и в социалната ангажираност към местното общество. От самото начало на проекта, Янтра е институция, която съвместно с партньорите си ангажира хора в неравностойно социално положение, служи като пример за подрастващите и предава любовта към спорта.
- Какво е Вашето послание към привържениците на клуба?
- Изключително радостен съм, че Габрово е град с ангажирана фенска маса. Янтра е един от малкото отбори от второто ниво на Българския футбол, който се радва на активни фенове както на домакинските си срещи, така и на гостуванията. Искам да им благодаря за подкрепата през последните два сезона и да им напомня, че ние сме различни и имаме своя идентичност, с която трябва да се гордеем.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото