Мария Недева: „Няма сигнали и жалби“

Водеща! Mariya-Nedeva
Мария Недева
За изборния ден в областта, който протече нормално, за машините за гласуване, които също работиха нормално, за по-лекото и бързо гласуване на 21 ноември, отколкото на 14 ноември разказва председателят на Районната избирателна комисия Мария Недева.

- Как мина изборният ден в областта?
- Изборният ден премина нормално. Няколко членове на секционните комисии не се явиха, но бяха заменени. Най-важното е, че машините работят нормално, няма дефектирала машина. Няма сигнали и жалби
- Всички машини ли са преинсталирани за гласуване на президент и вицепрезидент? Къде се преинсталират машините?
- Да, веднага щом приключи избора на 14 ноември машините потеглиха за София, където бяха преинсталирани и върнати.
- Различава ли се по нещо гласуването сега от това през миналата неделя?
- Не, всичко си е същото, и секциите са същите, и секционните комисии са същите. Само, че се гласува за двама кандидати.
- Вероятно е по-лесно за хората сега? Миналата неделя хората доста се затрудниха?
- Наистина на 14 ноември доста хора се затрудниха да гласуват 2 в едно, и за парламент, и за президент. Сега става по-бързо.
- Ще се броят ли крайните разписки, както миналия път. Това забави доста окончателното оформяне на протоколите и пред ЦИК отново се извиха опашки.
- Действително при това положение има много документация, по-бавно се отчита, два избора, два протокола, по две разписки от машини, по 4 приемо-предавателни протоколи. Това изисква огромно количество време. Затова бе трудно, особена в големите области. До 2 часа през нощта приемахме протоколи от секционните комисии. Свършихме в 13 часа на другия ден и заминахме за София да занесем протоколите.
- Има ли достатъчно хартиени бюлетини?
- Да, има толкова хартиени бюлетини, колкото са избирателите в областта - 104376. Ако някоя от машините откаже, се минава на хартиено гласуване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни