Мария Недева: "Трудно им беше на хората да се справят с двойното гласуване"

Топ новина! Mariya-Nedeva-
Мария Недева:
За случилото се през изборния ден на 14 ноември, за машинното гласуване и възможността за замяната му с хартиено гласуване, за трудностите, които изпитват хората при двата избора наведнъж, за сигналите и жалбите коментира председателят на Районната избирателна комисия Мария Недева.

- Как протекоха изборите на 14 ноември в Габровска област?
- Спокойно премина изборния ден. Имаше сигнали за проблеми с машините, но няма машинно устройство, което да е преустановило работа. Към 11 часа избирателната активност бе 10 на сто в областта.
- Хората справиха ли се с едновременното гласуване за президент и премиер?
- Трудно им беше на хората. Объркват се с двата вида избор. Имахме доста сигнали как да се гласува, как да се постъпва в дадени ситуации. Членовете на СИК имат право да помагат със съвети как да се гласува, като застанат на отстояние два метра от мишината и избирателя. Но се оказа, че това не е достатъчно.

- Има ли много нарушения, жалби, сигнали.

- Има само една жалба, постановили сме решение. ГЕРБ-Дряново сезира Районната избирателна комисия в Габрово за нарушения в три секции в град Дряново, в които членове от квотата на Има такъв народ са близки роднини. В едната секция двама члена от ИТН са брат и сестра, във втората са две сестри и в третата са брат и сестра.

Нарушението е несъвместимост по реда на чл. 66, ал. 2 от Изборния кодекс, се казва в жалбата на ГЕРБ.

  Разгледахме жалбата, намерихме я за основателна и нарушението бе отстранено
- Колко са хартиените бюлетини, колко машини има за областта, по една или две са в секции?
- Хартиените бюлетини бяха толкова, колкото и избирателите в областта -104 450. 157 бяха секциите с машинно гласуване, като в 11 от тях имаше по две машини
- Членовете на секционните комисии минаха ли нужното обучение, бяха ли достатъчно подготвени?
. - В тази обстановка обученията се провеждаха онлайн. Проблем е присъственото обучение на толкова хора в една зала, затова използваме алтернативните варианти на облайн обучение. Това не е за пръв път, за трети път го правим. Те имат вече опит машинното гласуване.
- Проявиха ли интерес хората към машините за експериментално гласуване, които бяха поставени на открито в градовете на областта преди изборите?
- Да, такива машини бяха поставени в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. Определено има интерес към тях. Едната машина бе в Габрово на площада, а другата машина беше по график по кварталите. Там има много голям интерес. Там са концентрирани повече хора и те пробват как се гласува с машини.
- Ако машините прегреят или откажат да работят, избирателите гласуват с хартиени бюлетини, нали?
- Да, ако машината откаже, се минава на хартиено гласуване след решение на ЦИК за всеки отделен случай. Но не се е налагало.
- Как става по-бързо отчитането на гласовете, чрез машинно гласуване или чрез хартиени бюлетини?
- Ако няма някакви технически проблеми с машините става по-бързо, иначе има доста бумащина. Всички изборни резултати представители на РИК се носят в ЦИК.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни