Мария Недева: "Машините работиха, никъде няма хартиено гласуване"

Водеща! Mariya-Nedeva
Мария Недева
За случилото се през изборния ден на 11 юли, за машинното гласуване и възможността за замяната му с хартиено гласуване, как става броенето гласовете на гласувалите на машини коментира председателят на Районната избирателна комисия Мария Недева.

- Как протекоха изборите на 11 юли в Габровска област?
- Всичко мина нормално. Всички избирателни секции в МИР 07, работиха нормално, няма възникнали проблеми. В началото на изборния ден секретарят Денислав Владов от ИТН в една от секциите не се яви, той веднага бе заменен от резервен член - Таня Славова от ИТН.
- Навсякъде в страната съобщават за проблеми с машините при нас как е?
- Нямаме никакви проблеми с машините. В началото на деня при три машини имаше малък проблем, но бе отстранен на място. До 17 часа не сме имали никъде решение за преминаване на хартиено гласуване.
- Има ли много нарушения, жалби, сигнали.
- До 17 часа имаше само една жалба, която е разгледани от РИК, която се оказа несъществена. Решението е отразена в сайта на комисията.
- Колко са хартиените бюлетини, колко машини има за областта, по една или две са в секции?
- За областта са отпечатани 107 000 броя бюлетини. На всички избирателни секции са осигурени бюлетини. Машините са 157, по една секция. Има само 5 големи секции на територията на областта, които са снабдени с по две машини.
- В колко секции ще гласуваме, колко избиратели имат право на глас?
- Общият брой на избирателите в областта е 105036. Гласува се в 218 секции. Освен това има 3 подвижни и едно лечебно заведение, където може да се гласува. Няма подадени заявления за гласуване на карантинирани. Подвижните секции се използват за хора с увреждания, трудно подвижни и карантинирани. Отива се на адреса на гласоподавателя и той може да гласува.
- Членовете на секционните комисии минаха ли нужното обучение?
- Секционните комисии в четирите града да областта са минали нужното обучение.
- Проявиха ли интерес хората към машините за експериментално гласуване, които бяха поставени на открито в градовете на областта?
- Да, проявяват голям интерес. Само един пример - на 7 юли на симулационната машина на автогарата са гласували стотина човека, на машината на Шиваров мост - 220 човека са гласували.
- Как става броенето гласовете на гласувалите на машини на самите избори?
- Резултатите от машинното гласуване се установява, като машината отпечатва финален протокол. Там е отразен всеки глас на избирателите и в разписката - финалния протокол е записан резултата от гласуването в изборната секция. Попълва се секционен протокол, който включва всички данни на изборния процес, към него се прилага разпечатката от машината. Тези две части представляват протокола на секционната комисия.
Ако машината не може да разпечата финален протокол, тогава секционната избирателна комисия отваря кутията с контролните разписки, брои ръчно и ги нанася на отделен протокол.
- Ако машините прегреят или откажат да работят, избирателите гласуват с хартиени бюлетини, нали?
- Да, ако машината откаже, се минава на хартиено гласуване след решение на ЦИК за всеки отделен случай.
- Имат ли право членовете на секционните комисии да дадат разяснение на хора, които трудно се справят с машинното гласуване?
- Да, има го в методиката. Условието е членът на СИК да не гледа в екрана как гласува човекът, за да не се наруши тайната на вота. Представителят на секционната комисия застава зад машината, на два метра от екрана и може да води избирателя в гласуването, като му казва кой бутон да натисне. Но много малко хора не се ориентират в гласуването на машина, то става много лесно.
- Как става по-бързо отчитането на гласовете, чрез машинно гласуване или чрез хартиени бюлетини?
- Естествено, че чрез машинно гласуване става много по-бързо. Протоколът на СИК се въвежда в Информационно обслужване за три минути, защото всичките данни изтичат от флашката. Те не преписват данните от този финален протокол, за разлика от предишните избори. Информацията се пренася електронно във флашката. В РИК сравняваме дали това, което е изтекло от флашката отговаря на разпечатката от машината. Но и приносителите на протокола също проверяват с нас.
Ако няма някакви технически проблеми става по-бързо, иначе има доста бумащина. Всички изборни резултати представители на РИК се носят в ЦИК.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото