Калин Маринов в "Часът на Габрово"

Топ новина! Kalin-Marinov
Калин Маринов
Кандидатстването по процедурата ще продължи три месеца – до 15 май включително

„До 15 май 2023 г. българските компании ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от 75 000 лв. до 1 млн. лв. за изграждане на собствени ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за съхранение на енергия“. Това обясни заместник-директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Калин Маринов в предаването „Часът на Габрово“ на Радио Габрово. Процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергията в предприятията“ беше отворена в средата на февруари от Министерството на иновациите и растежа. Тя е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, като бюджетът й е 200 млн. лв.

Заместник-директорът на ГД ЕФК подчерта, че кандидатстването по мярката е изцяло електронно в системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t). Предприятията ще трябва да изготвят идеен или технически проект съвместно с лицензиран проектант. В документите трябва да се посочат още потребностите на производствата от електроенергия, както и къде ще бъдат изградени новите ВЕИ системи. Имотите и сградите, за които са предвидени инсталациите, трябва да са изцяло собственост на съответните фирми. „Те ще могат да изграждат мощности до два пъти над присъединения капацитет, но не повече от 1 MW. Токът, който ще произвеждат, ще е единствено за собствено потребление. С мярката отиваме една идея по-напред и сме дали възможност на дружествата да съхраняват излишъка и да го разпределят за часовете с по-малко слънчева светлина“, каза още Калин Маринов.

Той посочи, че обхватът на процедурата е разширен и се очаква сериозен интерес. Могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители. Допустими за финансиране са почти всички сектори, включително „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, по-голямата част от „Преработваща промишленост“ и др. Фирмите трябва да са регистрирани преди края на 2019 г. Съфинансирането ще бъде до 50%, като най-голям процент е предвиден за малките и средните дружества. С до 15% по-малко безвъзмездни средства ще получат част от компаниите от Югозападния регион, тъй като той е най-добре развит икономически, обясни Маринов.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса от Програмата за икономическа трансформация по ПВУ. Първите две, за Технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност, приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30.12.2022 г. МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни