Изложба „Рачо Стоянов - живот и творчество" в Художествената галерия

Moment-ot-otkrivaneto-na-izlozhbata
Момент от откриването на изложбата
Документалната изложба “Рачо Стоянов - живот и творчество“  на Исторически музей - Дряново гостува в Габрово.

Тя бе открита на 24 януари в Художествена галерия „Христо Цокев“. Съорганизатори са Исторически музей - Дряново, Държавен архив - Габрово и Художествена галерия „Христо Цокев“.
    Изложбата с богат документален материал и две скулпури -  глава на  Рачо Стоянов на художничката Димитринка Грънчарова, е посветена на големия писател, драматург и преводач, роден в Дряново. 
    Като благодари за съвместната дейност между културните институти Цветомира Койчева, директор на габровския архив-Габрово, отбеляза, че при тях се съхраняват  „много снимки и докумени от личния фонд на Рачо Стоянов, чиито първи постъпления в Архива са от 1978 г., предадени от НЧ „Развитие“ - Дряново. 

изложба Рачо Стоянов
    „Гостуването на изложбата подготвена по случай 140-годишнина на Рачо Стоянов през октомври миналата година е възможност да представим и в Габрово личността и творческото дело на един от сериозните български писатели през първата половина на XX  век“, каза Иван Христов, директор на Исторически музей - Дряново. Моменти от живота и творческия път на писателя представи Емилия Михайлова, уредник в ИМ-Дряново.
    Едва ли името на Рачо Стоянов (1883 - 1951) говори  много, дори на хора, които обичат литературата и театъра. Изложбата открива пред посетителя именно личността на писателя  представил  богатата душевност на българите и народните традиции.
    Името му е патрон на Драматичен театър - Габрово. Писателят е автор на пиесата „Майстори“ - творба, която мнозина специалисти определят като класика в българската  драматургия, която и днес продължава да пълни театралните салони. Любопитен факт е, че съвети от Рачо Стоянов е искал самият Димитър Чорбаджиев, по-известен като Чудомир.
    В историята на Габровския театър „Майстори“, определяна като една от най-играните и популярни български пиеси на Рачо Стоянов, е поставена през творческия сезон 1971/1972 г. от гост - режисьора Асен Шопов и в съвремието от Петринел Гочев. Поетичната тема за майсторската надпревара на двамата резбари за сърцето на младата жена е един поклон пред красивото минало и пожелание да не бъде забравено.
    Изложбата „Рачо Стоянов -живот и творчество“ гостува в Художествена галерия „Христо Цокев“ до края на февруари.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни