Иво Табаков и Николай Калайджиев ще опишат границите на България, излитат от Драгановци

Топ новина! Ivo-Tabakov-i-Nikolai-Kalaidzhiev
Иво Табаков и Николай Калайджиев
Летците посвещават събитието на националния празник Трети март

По повод националния празник на Република България – Трети март, летецът Иво Табаков и носителят на два световни рекорда със самолет капитан Николай Калайджиев, ще изпълнят маршрутен полет с лек самолет, по време на който ще опишат териториалните граници на Република България.
Новината съобщиха от  платформата за летателни площадки www.landbg.info, съорганизатор на събитието.
Излитането е на 3 март от летище Драгановци, Габрово, като полетът ще завърши на 4 март (резервен ден – 5 март, поради метеорологичните условия) пак на летище Драгановци. 

 Николай Калайджиев със сертификатите за двата световни рекорда  - на FAI през 2021 г. за Speed over a recognised course, round trip и на Guinness през 2022 г. зa Most times to take-off and land in one hour


След изпълнението на целия маршрутен полет от GPS регистратора ще бъде свалено нагледно изображение (tracking) на пътната линия на самолета, което ще е снимка на териториалните граници на България.
Проектът е по идея на Иво Табаков, който ще пилотира, а Николай Калайджиев ще помага за планирането, навигацията и разрешителните за полета.
Информация за събитието може да следите на www.landbg.info.

 

Пилотът Николай Калайджиев е роден в Асеновград,  живее в София. Завършил е математика и информатика в Пловдивския университет и Националния военен университет „Васил Левски“, факултет Авиационен, Долна Митрополия със специалност „Летец пилот“.
Обича екстремните спортове. През 2007 и 2008 година Николай Калайджиев има престижни класирания на международни състезания по планинско колоездене, Downhill и Drop and Poll. Бил е и състезател по картинг.
Като военен пилот на самолет Spartan от ВВС на Република България участва във важни хуманитарни мисии – в Хърватия по време на земетресението през 2021 година,  и сега – при последната огромна трагедия в Турция и Сирия.
Миналата година на 15 октомври, на летище Драгановци Николай Калайджиев подобри световния рекорд за Гинес за „най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 305 метра спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултра лек самолет за един час“. 
Той успя да направи 40 обиколки за 59 минути и 32 секунди и така подобри предишния рекорд от 36 излитания и кацания. Рекордът на Николай е вписан официално в Гинес.
    

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни