Имотите в Габрово са привлекателни за инвестиции, но ето и ситуацията в Трявна и Дряново

Водеща! aktualna-informatsiya-za-obyavite-za-imoti-v-Gabrovo,-Tryabvna-i-Dryanovo-mozhete-da-otkriete-v-portala-za-imoti-na-“Realistimo”
Актуална информация за обявите за имоти в Габрово, Трябвна и Дряново можете да откриете в портала за имоти на “Реалистимо”
Коментират експертите от “Реалистимо”

Покупко-продажбата на имоти в по-малките населени места има различни “правила” от тези в големите градове – пазарите са по-слабо активни. Нарастване на цените и спадове в броя сделки, особено на годишна база, има, но те сякаш не засягат толкова дълбоко участниците, колкото предполага динамиката в големите градове. В област Габрово туризмът е основно средство за препитание – тук, особено извън областния град, възрожденският дух е жив, а китни улици и дюкяни примамват туристите да се пренесат в отминали времена. Дали обаче това е достатъчно, за да имат желание хората да инвестират в имоти в близост, коментират експертите от “Реалистимо”.

Цените на имотите в Габрово са по-високи от тези в Трявна и Дряново

Факт е, че единични имоти в Габрово могат да се намерят и на много ниски цени от около 300-350 евро за квадратен метър според сайта за имоти Реалистимо. По-често обаче цените са над 700-800 евро, дори надхвърлят нерядко 1000 евро за квадрат. Тук по-често се продават апартаменти, но от пазара не липсват и къщи. Това не е изненада – все пак Габрово е областният град, където има най-много възможности за обучение и препитание извън туризма, а инвестицията в недвижим имот е добра идея, тъй като наемният пазар също се раздвижва след пандемията.

Дряново е с най-ниски цени от трите населени места

В Дряново преобладават къщите, на цени средно от 350-450 евро за квадратен метър. Строителството е почти изцяло старо – имотите са основно на вторичния пазар, а един поглед към секцията за продажби на недвижими имоти в Дряново в сайта “Реалистимо” показва, че част от къщите имат нужда от сериозни довършителни работи, което допълнително намалява цената им. Дряново е и градът с най-малко перспективи от трите сравнявани – туристите предпочитат да отидат в Трявна, където възрожденската архитектура е повече, дюкяните за занаяти също, а градът е по-жив като цяло. Все пак и Дряново има своето очарование с чаршията на занаятите, както и с едноименния манастир, но сякаш остава в сянката на други туристически центрове.

Офертите в Трябва – най-много и най-разнообразни

В Габрово и Дряново пазарът на недвижими имоти не е голям – активни са по 30-35 обяви за покупко-продажба, имотите за продажба в Трявна почти достигат 50, но и това е много малко в сравнение с близкото Велико Търново например.

В Трявна също се предлагат основно къщи – това е естествено, тъй като те представляват интерес от гледна точка на потенциалното им превръщане в такива за гости. Цените са най-разнообразни – от 300-350 евро за квадратен метър до повече от 2000 евро на квадрат, което надхвърля на практика средните цени в София. Имотите за тези пари обаче са напълно завършени, големи, с гаражи и паркоместа, което ги прави, разбира се, и много по-желани.

Пазарите през тази година остават стабилни

Статистиката на имотния регистър показва, че в Габрово съответно за първото, второто и третото тримесечие на тази година са сключени 309, 382 и 434 сделки за покупко-продажба на имоти. В Дряново броят е 74,75 и 77, а в Трявна – 41,91 и 84. Това несъмнено е спад в сравнение с миналата година, но представлява по-скоро нормалното състояние на пазара на недвижими имоти.

Актуална информация за обявите за имоти в Габрово, Трябвна и Дряново можете да откриете в портала за имоти на “Реалистимо”, където са публикувани оферти от физически лица и специализирани агенции, частни и държавни съдебни изпълнители.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Съветник

Към началото

Следвай ни