Христо Стоянов гостува в Габрово с най-новата си книга

Водеща! Hristo-Stoyanov-sche-predstavi-v-rodniya-si-grad-„Detstvo-za-porasnali”
Христо Стоянов ще представи в родния си град „Детство за пораснали”
На 20 май 2022 година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” ще бъде домакин на поредна вълнуваща среща с писателя Христо Стоянов и с неговата най-нова рожба – книгата „Детство за пораснали”, роман от „66 разказа и едно предчувствие”.

Откъс из разказа „Местене на родината”: „…Защото всеки е понесъл със себе си толкова родина, колкото могат очите му да поберат. Малко житно поле, малко добитък, една класна стая и един учител в нея, малко от съседния двор…, и ако един е забравил да вземе в очите си, останалите му дават назаем…”.

Христо Стоянов е роден в Габрово, живее в града до 13-тата си година, през 1969 година семейството му се премества в Смолян, където той, 16-годишен, след завършването на IX-ти клас с пълно отличие, напуска училище и започва да се занимава с професии, изискващи тежък физически труд, но непрестанно се самообразова и образова. Работи като журналист на свободна практика. Преводач е от сръбски, руски, виетнамски езици, пише поезия и есета от младежка възраст. Първата му стихосбирка се появява в издателство „Народна младеж” през 1986 година. Досега е довел на бял свят шест поетични книги, а прозаичните му заглавия са двадесет и три.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ препоръчва на своите читатели родните габровски автори, сред които е Христо Стоянов, наричан „Българският Салман Рушди”, със своите многобройни заглавия: „Записки от България”: „Разкази по българия“, „До Страсбург и назад”, „Предупреждения по българия“, „Протестните деца на България“, „Сериозно за българия“, „Отворени писма до българия”, „Ами това е” , „Разпад”, „Сто килограма по-късно”, „Записки по българските пандемии”, „Писма от килията на смъртния”… и най-новото – „Детство за пораснали”.

Във всички свои публични изяви Христо Стоянов говори с обич за родния си град Габрово и го представя по най-добрия начин. Три от книгите му са изцяло за Габрово: „Ами това е: Носталгии по Габрово", „Сто килограма по-късно", "Писма от килията на смъртния" и най-новата „Детство за пораснали”

По повод завещанието на ценна колекция от картини на родния му град Габрово и във връзка със 65-годишнината му през 2021 г. писателят е отличен със званието „Почетен гражданин на Габрово”.

Срещата с Христо Стоянов ще започне в 17 часа на 22 май (петък) в читалня „Д-р Петър Цончев” на библиотеката (I –ви етаж).

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото