Димитър Колев, лидер в туристическия бранш: „Туризмът е моят живот, моята страст и магия”

Топ новина! Dimit-r-Kolev
Димитър Колев
В пандемията българският турист преоткри българските курорти и хотели

Димитър Колев е габровец, генерален мениджър на СПА Ризорт Св. Иван Рилски в Банско. Изцяло реновиран тази година.
Завършил е образованието си в VI ОУ „Митко Палаузов” (ОУ „Иван Вазов”), ТМЕТ „Д-р Никола Василиади” (ПТГ „Д-р Никола Василиади”), Икономически университет - Варна, специалност „Туризъм“. В момента е докторант пред защита на тема „Стратегия за развитие на голф комплексите в България”.
Носител на престижни награди - „Ресторантски мениджър” (2013 г.),
„Най-добър комплексен мениджър” (2019 г.) и „Най-добър четиризвезден планински СПА хотел” (2021 г.).
Гостуването му в родния град е повод да разговаряме по актуални проблеми на динамично развиващия се туризъм.

- Г-н Колев, отново сте сред лидерите в туризма с престижно признание?
- Така е. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за XXVI път връчи своите призове в туристическия бизнес. Тази година комплексът, който управлявам спечели наградата „Най-добър четиризвезден планински СПА хотел в България”. Специално в нашата категория нямахме подгласници и сме единствени, които печелим наградата. Тя идва след присъдени други две награди от БХРА: „Най-добър комплексен хотелски мениджър в България” (2019), когато бях управител на комплекс „Пирин голф” (разположен между Банско и Разлог) с хиляда имота, хотелска част и 12 заведения и през 2013 г. „Най-добър ресторантски мениджър в България” като управител на „Храни и напитки” в хотелски комплекс „Премиер” в Банско , който е гръцка инвестиция.
- Наградата „Най-добър планински СПА хотел” идва в трудна година. Как се прави успешен туризъм в ковидпандемия?
- Наистина пандемията много преобрази бизнеса. Поставени сме в условията на предизвикателства във всяко едно отношение. Както по отношение на пазарното позициониране на хотела, така и по отношение на персонала. Изключително благодарен съм на инвеститорите, които направиха ремонта на комплекса. Реновацията завършихме през април тази година и бе с изграждане на нов СПА център. В момента той е най-модерния и най-голям в Банско. Рекреативен, възстановен, което е много важно.
Разбира се, имаше и някои външни изненади. На 18 април, първият ден, когато посрещахме гостите асфалтираха улицата пред хотела. Макар че българският вариант на нещата се приема за нормално, си беше истинско предизвикателство…
По време на пандемията българският турист преоткри България. Посетителите видяха колко хубави комплекси има в нашите планински и балнеоморски курорти. И мнението да се почива в чужбина вече не е толкова силно залегнало. Българският турист откри българските курорти и хотели.
- Как развивате туристическите услуги като основен и определящ фактор?
- С гъвкава маркетингова политика.В случая се насочихме добре на българския пазар. Успяхме с атрактивни туристически продукти да привлечем нашите родни посетители с необходим комфорт за пълноценен отдих, почивка и развлечения. За семействата с деца комплексът предлага и олинклузив услуга.
- Туризмът е магия. Как се гради успешен туристически продукт?
- Ако бизнесът е магия, туризмът е още повече.Цялото ни работно и свободно време е отдадено на него. В един момент човек трябва да вложи цялото си сърце и душа, за да усети тази магия. През цялото време той е с мисъл да предложи едно добро преживяване на гостите.
- Как използвате възможностите на природата?
- В района възможностите са уникални. Това, че комплексът е непосредствено до Природен парк „Пирин” целогодишно се използват природните дадености с турове в планината, отлични условия за зимен спорт от декември до май.
В околностите на град Банско има много места с минерална вода. С реновацията на комплекса се появи един нов дух с добър туристически продукт в него.
- Какво друго допринася за качествения продукт?
- Модернизираната материална база. Предлагано е комфортно настаняване, спа център с термална минерална вода от изворите на с. Елешнициа. Поддържат се 36 градуса на външните басейни и до 37 - 38 градуса температура на вътрешния.
За комфорта допринася и обзавеждането - специална селекция много удобни матраци (30 см), възглавници със селектиран еко продукт.
Особено държим на селектирани хранителни продукти. Залагаме на български производители от региона за екологично чисто продукти. Храната е прясно приготвена.
Обслужването е ориентирано към госта. Разполагаме с най-модерния фитнес в Банско. Един от най-добрите в региона. Фитнес залата е на разположение 24 часа за ползване.
В близост е и голф игрище.
Винаги обучавам моите кадри, че това, което можем да дарим безплатно на госта това е нашата усмивка. А тя е най-важна и най-ценна във формите на обслужване.
- Комплексът е желана туристическа дестинация и с културните забележителности на Банско?
- О, да. Заедно с красотата на Природен парк „Пирин”, градът пази богато културно-историческо наследство, има целогодишен културен календар. Силно е изразен духът на историята, съхранените традиции, къщите - музеи „Неофит Рилски”, „Никола Вапцаров”, и др.
- Като човек от Предбалкана как се озовахте в Пирин?
- Когато отидох в Банско бях с нагласата, че ще ми бъде скучно след опита ми в международни хотелски вериги на нашето Черноморие, на речни пасажерски кораби в Германия.
След морето приех предизвикателството на планината, на всичко, което е с възможностите за развитие на туристическия бизнес в Банско.
Професионалната ми кариера започна преди 25 години на Златни пясъци от най-ниската позиция - сервитьор с развитие по спиралата до главен мениджър. Опитът много ми помага особено при трудности да управлявам екипа, нещо много важно в оперативната дейност.
Град Банско с близостта си до София от една страна и до Гърция от друга го превръща в интересна туристическа дестинация, която привлича все повече и повече гости. А и напоследък тенденция в световен и европейски план е, че младите хора отиват все повече в планината. Планината и природата - пред морето. Тенденция характерна за търсения ни туристическия продукт.
- Обичате спорта?
- В детските години в Габрово съм тренирал футбол още при Дамян Джуров, учителят в Шесто основно училище, добър футболист от отбора на „Янтра”, треньорите Георги Табаков и Цветан Станев. Родната ми къща се намира до стадион „Христо Ботев”, където израснах с футбола от сутрин до вечер, както и на басейна, когато го имаше.
- Не Ви е чуждо кулинарството?
- Интересът е с мисълта да бъдем здрави и трудоспособни.Храненето за мен е изключително важно. Дори съвременните форми на презентация на храната е истинско изкуство, защото приготвена от сърце тя и визуално кара гостите да се радват много. Разбира се и кухнята на СПА комплекс „Св. Иван Рилски” е на особено внимание - да бъде вкусна и разнообразна. Има моменти, когато изхранваме по 400 гости, което предполага концепция, избор на менюто.Главният ни готвач е севлиевец. И главния мениджър и главният готвач сме от Габровския регион. При нас доминира българската кухня. Сега през зимния период искаме да изненадаме гостите с някои позабравени традиционни български храни - гювеч в глинен съд, капама, цели прасенца, агънца…
- Като добър мениджър сте и прецизен сомелиер?
- Точно така. При мен това започна, когато бях във Варна. Сомелиер е неделима част от целия бизнес. Най-платежноспособните гости обичат да бъдат глезени със скъпа бутилка вино. И за да бъде хотелът добре позициониран в по-скъпия сегмент гости трябва да има много добра винена селекция. Да може да предлагаме скъпо вино в нашите заведения. От предлаганите от нас вина 80 процента са български, малко от Франция, Италия. Напоследък винената култура на българина доста се подобри. Той обича да ползва както наложени добри български вина така и от „стар свят” - Франция, Португалия, Италия и „нов свят” като Нова Зенландия. Новозенландското вино е от лозя близо до океана, което го прави доста по-свежо. Много от гостите по Черноморието предпочитат лятото да пият вино с по-свеж характер. Вина - по-млади и по-свежи. В миналото българинът е предпочитал тежко червено вино. Сега нещата са ориентирани към по-свежите вина.
Наред с историческия, религиозен туризъм организираме и винен. Долината на река Струма предлага изключителна възможност. Район с по-наситени червени вина. Организирали сме турове из Мелнишкия регион, до историческия парк при град Сандански.
- Във Вашата работа държите на новаторството?
- Особено е полезно в кризата, която е сега.
Тази година с Габровския драматичен театър организирахме през септември културна програма с постановки за възрастни и деца. Има план и за следващото лято с „Театър под звездите”. През целия летен сезон - юли, август и септември ще имаме постановки на Габровския драматичен театър, включени в пакета на настаняване.
- Подготовката за Коледните и Новогодишни празници?
- Тя започна отрано. Трябваше да подбера добър гостуващ екип за празничната програма. За Коледните празници ще има богата фолклорна програма. Заложили сме на състав коледари - кукери от района на Банско и вечерта с фолклорни изпълнители. А за Новогодишната вечер ще гостува Кристина Димитрова и диджея Теди Джоржо, който е много добър и е дряновец. Гост-изпълнител на 1 януари ще бъде Дичо от група „Де 2” . За Нова година заявката от гости на комплекса е пълна. Повече резервации идват и в последния момент.
- На какво залагате в бъдещите усилия?
- В изготвените от нас пакети да има добавена стойност, която да е интересна за госта - турове в планината с планински водачи, културна, спортна програма. Туризмът е моят живот, моята страст и магия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Туризъм, търговия

Към началото

Следвай ни