Бойко Борисов: "Във възторг съм от обходния път на Габрово"

Топ новина! Booko-Borisov:--Vav-vaztorg-sam-ot-obhodniia-pat-na-Gabrovoo
boiko-borisov-19-11-19.jpg
Премиерът ще подари на президента Тръмп във Вашингтон ловна пушка-уникат, изработена в габровска фабрика

Във възторг съм от обходния път, каза премиерът Бойко Борисов вчера, след като инспектира строителните дейности на обходния път на Габрово, който ще бъде готов до края на годината.

„Преди пет месеца това беше кал. Сега поне 5-6 километра е пробита планината и е поставен асфалт. Текат довършителни работи, слагат се мантинели. Хубаво е хората да видят какъв уникален строеж е това. Да видят колко вида скала има в един скат“, заяви премиерът Борисов по време на огледа с вицепремиера Томислав Дончев.

Той посочи, че двете най-сложни съоръжения от изграждащото се трасе са голямата естакада над pека Синкевица и 540-метровият тунел. Пътят е стратегически, тъй като е част от Трансевропейския коридор № 9.

Премиерът Борисов припомни, че през май работниците взривяваха тунела, а днес - осветлението вече е монтирано и се поставя асфалт. Изключително ценно е, че придобитият от строителните екипи опит по време на изграждането на Обходния път на Габрово, който е със сложни съоръжения във високопланински район, ще може да се ползва и при други обекти.

„Българските граждани имат нужда да карат по хубави пътища. Това е прекрасно за икономиката, индустрията“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той се спря и на напредъка на други важни инфраструктурни проекти у нас като автомагистралите „Хемус“, „Струма“ и ключови обходни пътища. „Прекрасни строежи, хората не спират да работят, радват се на своя труд. Един работник горе в планината ми каза "Ние сме новите строители на съвременна България“, обобщи Борисов.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази. Мостът, който е част от обходния път за Габрово, е завършен на ниво конструкция и в момента се изпълняват довършителни работи - поставяне на тротоарни конзоли и парапет.

Този мост е най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната - с дължина 640 м и отвор 160 м. Построен е по метода „конзолно бетониране“, който предвижда изграждането на мостове с най-големите отвори. Това е третият такъв мост у нас след виадукта на 48-и км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа.

На финалната права е работата по тунела с дължина 540 м, където вече е завършен монтажът на противопожарния водопровод и изграждането на колекторната система за опасни и запалими течности. Работи се по осветлението и предстои полагане на асфалт по трасето.

Стойността на проекта за обходния път на Габрово е 93 милиона лева, от които до момента са разплатени 73 милиона лева.

Край Габрово Бойко Борисов издаде тайната какъв подарък ще подари на американския президент Доналд Тръмп по време на визитата си във Вашингтон на 25 ноември. "За президента Тръмп един от заводите в града ще направи специална ловна пушка и ще я подарим от името на Габрово. Пушката ще бъде уникат“, каза Борисов.

По повод питания на журналисти за предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника Борисов бе категоричен, че то няма да бъде внесено в Народното събрание.

Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. „Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват с болнични листове. Лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях", категоричен бе той.

"Всички ние трябва да се борим. Дори и медиите, както с Пазарджишката болница. Трябва да ги изловим и това да стане изключение, а не правило. Искам да видя нетърпимостта в хората. Защото като се вземе болничен, от вашите пари се взема”, заяви Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв. „Икономиката върви добре, можем да си го позволим, това са над 270 млн. лв. на година“, допълни Бойко Борисов.

Връщането за прегласуване на кандидатурата на избрания за главен прокурор Иван Гешев от президента е на инат, коментира още актуални теми премиерът Бойко Борисов. Той обясни и отказа на правителството да издигне кандидат за главен прокурор. 

"Да се замислим. Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват: Ние нямаме претенции към неговите качества. Аз също нямам, защото професионалната общност го издигна. Хипотезата и мотивът, че е върнат е, затова че нямало излъчен от правителството кандидат.

Приемаме хипотезата, че кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото той ни е правосъден министър. Приемаме хипотезата, че той е спечелил срещу Иван Гешев. Днес щяхме да имаме указ за Дани Кирилов член на ГЕРБ за главен прокурор. Дали когато той повдига обвинения на кметове от БСП или от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета? Виждате ли колко се лицемерни и подли и в какъв капан искаха да ме вкарат? Аз да излъча кандидат, те да го изберат и след това да кажат Борисов си избра главния прокурор. Не им се хванах в капана, те сега се чудят какво да направят", обясни премиерът.  

"Сега казват - професионалните му качества са добри. Ние не избираме булка, избираме главен прокурор. Щом са му добри професионалните качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните му качества. За избора с Христо Иванов така сме променили закона, че прокурорите да си избират прокурор, а съдиите, съдия. Толкоз по темата", заяви Борисов.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни