"Тръгнахме преди 100 дни на изборите на 4 април 5.4 %, сега имаме 8.4 %"

Ivelin-Stoyanov
Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов, водач на листата на Демократична България в интервю за "100 вести"

Анализ на изборния ден, значително повишаване резултатите на Демократична България, които са четвърта политическа сила в областта, за плюсовете на машинното гласуване и прекратяване купуването на гласове коментира Ивелин Стоянов, водач на листата на Демократична България.


- Как минаха изборите на 11 юли според вас, малко избиратели отидоха пред урните?
- Мога да коментирам този факт в няколко посоки. Макар и плахо, прокуратурата и МВР ограничиха платения вот на партиите, като ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС в региона. Хората не бяха купени, затова не отидоха до урните.Това е феномен, който трябва да бъде отчетен, колкото и да е нелицеприятен за тези политически сили.
Вторият факт, който оказва влияние е, че политическите сили, с малки изключения, водиха вяла кампания. Само Демократична България и Изправи се. Мутри вън! водеха доста атрактивна кампания, другите почти не бяха на терен. Това доведе до по-ниски резултати.
Третият факт е, че с машинното гласуване се ограничи гласуването на "мъртвите души" в цялата страна.
- Доволен ли сте от резултатът на Демократична България? Имате по-високи резултати, отколкото на предишните избори.
- Абсолютно съм доволен. Тръгнахме преди 100 дни на изборите на 4 април 5.4 %, сега имаме 8.4 %. Това е голям ръст. Този резултат ни дава увереност, че четвъртият мандат в Габровска област ще бъде за Демократична България, ако няма преразпределение на национално ниво. Целта, който партията си постави на протестите ГЕРБ да има един мандат вече е постигнат. Мисля, че направихме добра кампания, която даде положителен резултат. Ние сме единствената политическа сила, която расте като процент и расте като относителен брой гласове, независимо от по-ниската избирателна активност.
В национален мащаб Демократична България също върви нагоре, от 9.5 в момента процентите са 12.5.
- Какво е обяснението ви да това?
- Ами, както вече казах, направихме по-атрактивна кампания. Освен това избирателите, които досега гласуваха за ГЕРБ, разбраха, че това не е партията, която ще направи България силна. Ограничи се и купения вот.
- Смятате ли, че гласовете от чужбина ще повлияят още на резултата на ДБ?
- На този етап резултатите на големите диаспори, които има в Мюнхен, в Лондон и други вече са отчетени от Централната избирателна комисия. Остават гласовете от САЩ, Канада, но те едва ли ще променят общия резултат.
- Според вас удачно ли се оказа машинното гласуване?
- Абсолютно. Попитайте всеки член на секционна избирателна комисия и ще ви каже колко бързо, колко чисто, колко коректно са извадени протоколите, как бързо са отчели изборния резултат и как са си предали лесно протоколите в РИК. За пръв път в "Арена Армеец", където районните избирателни комисии предават протоколите в ЦИК нямаше опашки, скандали, припаднали хора.
- Нямаше никакви регистрирани нарушения в изборния ден? Смятате ли, че е изкоренена практиката за купуване на гласове?
- Да, точно така. Нещата трябва да вървят в тази посока. Не може България да изостава от общата цифровизация на Европа. Опасенията, които ни нагнетяваха от ГЕРБ, че изборните резултати се фалшифицират, че трудно се гласува, плашеха по-възрастните избиратели, се оказаха неоснователни. Машинният вот показа, че това е пътят.
- Как според вас ще бъдат разпределени мандатите в Габровска област?
. Те ще са 1: 1: 1: 1 - по един за ГЕРБ, за Има такъв народ, БСП и за Демократична България. Предимство на машинното гласуване е, че ГЕРБ няма да има два мандата, както обикновено.
- Ще имаме ли този път правителство или пак ще ходим на избори?
- Вече излезе новината, че има проект за правителство на партията на Слави Трифонов. Не знам как се ще случи, народните представители на Има такъв народ не стигат. При всички положения трябва да се водят разговори, да има диалог. В предното Народно събрание липсваше диалог на която и да е политическа сила с всички останали.
Искам да благодаря на всички, които са ни подкрепили, на членовете на секционните комисии, на доброволците от областта и най-вече на хората, които подкрепиха Демократична България. Искам още да кажа, че съм единственият водач на листа, който е от Габрово, който живее със семейството си, работи тук. Всички останали идват в Габрово за изборите и се връщат в София.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2021-08-06 13:43:27

    На ввхода в политиката всички се тълпят като овце на малка ясла. Но после и накрая става друго. Тогава ще ви оценяваме, сега ви оставяме да се нахвалите сами и да се гордеете, че сте се уредили на държавната хранилка. Ние ще сме после.

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни