27 аптеки в областта протестират

Водеща! 27-aptеki-v-oblastta-protеstirat
protest-apteki.JPG
Национални протести на фармацевтите се проведоха вчера. В големите градове аптеките затвориха врати.

В Габрово и областта аптеките не преустановиха работа, но напълно подкрепят и се включиха в протеста на колегите фармацевти. В знак на протест те носеха жълти жилетки.

Включиха се над 27 аптеки от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. "Важно е всички да разберат, че проблемът не е при фармацевтите, не е в аптеките, а е в натрупаните с годините грешки, за чието поправяне протестираме вече две седмици. Протестът не е политически", уточни. маг.фармацевт Христо Ангелов, председател на УС на Регионалната фармацевтична колегия - Габрово.

Той обясни, че протестът на аптеките в България не е против, а е за: приемане на национална лекарствена политика, а не както сега хаос и прокарване на корпоративни интереси в тази чувствителна за обществото сфера - здравеопазването, за въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването. Фармацевтите настояват още за интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта, а не както сега частна информационна система, обслужваща интересите на мултинационалните фирми за лекарства, и то при условие, че аптеките трябва да платят за изграждането й. Това е доста скъпо и невъзможно за по-малките аптеки.

Те са за интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирания реескпорт (известна като „системата на ИАЛ") в системата за електронна рецепта, а не както сега пак аптеките да платят за система, която няма да следи и няма да забрани реекспорта на животоспасяващи лекарства поне още 6 месеца след евентуалното си стартиране.

Протестите са за и електронна свързаност на аптеките с Националната електронна система на данъчните, а не както сега възможност произволен данъчен служител под прикритието на „данъчна проверка" да има нерегламентиран достъп до пациентските данни със заболяванията и лекарствата, за създаване на необходимите условия за равнопоставен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, а не както сега „ужким забранените" вериги да са концентрирани в големите областни градове. А в малките населени места българските пациенти да нямат достъп до аптека, която да обслужва рецепти по здравна каса, наркотични вещества, която да приготвя лекарства по рецепта. В 52 общини в България да нямат никаква аптека, се казва още в протестното писмо на фармацевтите.

Те държат на планиране и създаване на реални финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат тези системи, а не както сега - да няма нито една европейска програма, насочена към потребностите на аптеките, да не съществува държавен механизъм за подпомагане на аптеките - микро и малки предприятия - в непосилната за тях задача да въведат всички системи за своя сметка и без да имат законовото разрешение да калкулират тези разходи в цената на услугата.

А също така за единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство, а не както сега само във веригите аптеки, част от вертикалната структура на някои заводи и дистрибутори, лекарството да се предлага на пациента на цена по-ниска от тази, на която същите продават лекарството на необвързаните с тях аптеки на магистър- фармацевти.

Другото им искане е за дефиниране на аптеката като здравно заведение - първа точка от националната система за рационална лекарствена употреба, превенция на злоупотребата с лекарства и профилактика на социално значимите заболявания, а не както сега аптечната дейност да е вписана в закона като „търговия на дребно с лекарства", аптеките да бъдат третирани като търговци, като врагове на държавата и като жалък придатък на оста „завод - дистрибутор - аптека"!, се казва още в протеста.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни