25 години „Звезди в аванс” е една хубава зрялост

Vanya-i-Radoslav-Talevi-s-s-svoite-zveditsi
Ваня и Радослав Талеви със своите зведици

Музикалната школа „Звезди в аванс“ на известните габровски музиканти Ваня и Радослав Талеви става на 25 години. Навършването на четвърт век ще бъде отбелязано с голям празничен концерт с участието на бивши и настоящи възпитаници на школата в зала „Възраждане“ на 10 май от 18,30 часа. В шоуто ще се включи и синът на Талеви - Кристиян Талев – Криско, който е и първият им успял ученик. За всеотдайността към музиката, за трудностите и наградите в работата с деца, за споделянето и близостта между ученици и учители в успешния път на „Звезди в аванс“ разговаряхме с Ваня и Радослав Талеви.

- Как точно ще отбележите годишнината? Какво да очакват почитателите на поп и рок музиката и на китарните изпълнения в концерта ви на 10 май?
Ваня: В концерта ще има изпълнения на бивши и настоящи наши възпитаници - много песни и много китарни и общи изпълнения. Ще имаме и един специален гост – Криско.
Радослав: Той е от първите „звездички в аванс“, от „габровските лъвчета“. Когато започнахме с музикалната школа, установихме контакт с телевизионното детско шоу „Като лъвовете“ и дълго време наши възпитаници периодично участваха в предаването и оттам започнаха да ни наричат „габровските лъвчета“. В един момент дори ни повериха едно предаване, което ние с Ваня направихме изцяло с участието само на габровски деца. Посветихме го, разбира се, на града ни и повече от половината песни бяха за Габрово. Тези наши пораснали „звезди“, които ще участват в концерта, са от първите и вече са над 30-годишни. Някои от тях са прекарали 14 години – от детската градина, докато завършат училище, в нашата школа. Това е половината от досегашния им живот. Те са израснали при нас и имаме много силни чувства с тях един към друг. Много от тях продължават да се развиват в сферата на музиката, благодарение на обучението при нас.
Ваня: Става дума например за Моника Минчева – тя е с много награди, много концерти, много телевизионни участия. Сега учи в Музикалната академия поп и джаз пеене. Мириам Чолакова вече завърши поп и джаз пеене в Академията. Имах голямо желание и тя да участва в концерта, но се оказа, че само преди дни е станала майка. Момчил Косев също ще участва. Той е китарист и певец, студент в Музикалната академия и в момента е доста популярен като изпълнител, има си и своя група в София и работи като китарист и беквокалист на Васил Найденов и други известни изпълнители. Другите не се занимават професионално с музика, но тя е с тях – ходят по караоке барове, пеят си в компании. Ще участва в концерта Боряна Казанджиева – тя завърши електроинженерство и си е в Габрово. Албена Рускова пък е логопед в София и също ще пее в зала „Възраждане“.
Радослав: Те бяха в група „Тийн мания“, която успяхме да направим популярна с много участия, сред които и известното младежко предаване „Хит минус 1“. Другият член на „Тийн мания“ - Оксана, е в Щатите и няма да може да присъства, но ще изпрати видео послание, което ще пуснем по време на концерта заедно с видео поздрави на някои известни личности от музикалния бранш. С участието и на нашите най-малки сегашни ученици ще покажем приемствеността в школата. Ние делим участниците в „Звезди в аванс“ по възраст на малки, средни и големи. Най-малките ни са 5-6-годишни, а имаме и абитуриенти. В концерта ще има участници от всички възрасти и както винаги правим, ще се включим като изпълнители и ние с Ваня. Когато ходим на конкурси, получаваме награди и винаги, когато нашите лауреати пеят на гала концерта, ние двамата също се включваме. Това много се харесва на публиката и на журито.
- Да се върнем към началото на „Звезди в аванс“. Откъде дойде идеята и как започнахте?
Ваня: Стана малко случайно. След като завършихме Музикалната академия в София, дойдохме си в Габрово на гости за няколко месеца. Тогава директорката на Центъра за работа с деца Виктория Петрова ни покани да започнем един клас по пеене. Решихме, че можем да опитаме. Имахме много ангажименти и участия в Габрово като дует и успоредно с това направихме и класа по пеене. После направихме и клас по китара. Имахме много красиви концерти за габровци. Дори сега по повод сегашния концерт една колежка ми писа, че тя и доста хора си спомнят първия ни концерт в някогашния клуб „Поколения“ и с удоволствие ще присъства на сегашния.
Радослав: После, за съжаление, закриха Центъра за работа с деца. По това време имахме голям наплив от ученици – певци и китаристи, чиито родители ни питаха какво ще правим. Тогава решихме да направим нещо самостоятелно, което да зависи само от нас и да не треперим дали ще бъде закрито. Решихме да си направим наша школа. Много трудно беше. Ако си към институция, ти дават стая, зала, оборудване, а сега трябваше всичко да си намерим и направим сами. Направихме го. Всички родители и деца много се зарадваха, че не се отказахме. Заведохме наши деца на конкурси, които се представяха впечатляващо - всяко с определен тоалет, със сценично поведение, и завоюваха първите награди. Веднага ни се обадиха от „Като лъвовете“. Стефан Диомов също беше чул първите изпълнения на Криско в дует със Светлана Трифонова на песни на „Тоника СВ“ и ни покани в Бургас на бенефиса му. Оказа се, че частната школа освен трудности, ни даде и предимства. Можехме да си разгърнем потенциала и идеите, защото всичко зависеше от нас. Затова и веднага ни забелязаха. Започнаха да ни канят и в други телевизионни предавания. Всеки месец пътувахме нанякъде с децата. За съжаление, вече няма такива телевизионни предавания за изява на децата. Ние си направихме наше - „Звезди в аванс“ в габровската Кабелна телевизия, което просъществува много години. Това беше месечна класация. Ние представяхме пеещи дечица в няколко възрастови групи, зрителите гласуваха и избираха от тях изпълнител на месеца. От всички изпълнители на месеца в началото на годината на атрактивно шоу с красива сцена се определяше изпълнител на годината. Предоставяхме възможност и на талантливи деца от цялата област да участват след прослушване от нас в предаването. За съжаление и Кабелната телевизия беше закрита и остана вариантът ние да правим собствени концерти, подобни на този, който предстои.
- Освен многобройните участия в конкурси и фестивали, на които печелите много награди, намирате начини да създадете изяви на децата и на територията на Габрово.
Радослав: Да. Правим и тематични вечери като например – вечер с популярни български песни, рок вечер с хитове, концерти за класическа китара и т. н. Всеки един концерт изисква необходимата атмосфера и затова ние търсим подходящото място, за да се получи много хубав сценичен продукт. По този начин и нашите ученици се учат да изпипват нещата, да мислят не само за музикалното изпълнение, а и за костюм, атмосфера, място.
Ваня: За да е успешен един изпълнител, освен хубав глас, трябва и да е оригинален, да има собствен стил, да са изпипани и костюмът, и поведението на сцената, и контактът с публиката.
- Ваня, Вие сте вокален педагог на певците. Как ги подбирате? Предполагам, че първо се интересувате дали детето има талант?
Ваня: Абсолютно. Най-вече е важно детето да има слух за правилно интониране. Защото дори да има силен глас, както те се изразяват, като няма слух, който да може да контролира този глас, не могат да се постигнат никакви резултати. Така че важното е да има добър слух, правилно интониране, ритмичност и желание. Оттук нататък започва работата. Защото гласът е най-финият музикален инструмент и ние, както всеки инструменталист, трябва да се научим как да боравим с него, за да можем да го владеем – чрез дишане, чрез вокална постановка, чрез различни упражнения за разширяване на диапазона, за извличането на гласа – той да бъде изявен, открит и звънлив. Това са технически неща, за които се работи в процеса на обучение, но действително най-важно е в първия момент детето да им верен слух, желание и трудолюбие.
Радослав: Връщали сме деца, но е много деликатен този момент. Не може да кажеш на едно дете: „Ти не ставаш“. Деликатно обясняваме, че още не е дошъл моментът и след време може пак да опитаме. Най-важното е детето да не остане огорчено. Мисля, че намираме подхода.
Ваня: Но понякога сме правили и компромиси. Виждаш, че детето не е някакъв супер талант, обаче има невероятно желание. Приемаме го за един пробен период. Понякога заради голямото желание детето постига и страхотен напредък и продължава в групичка например, а не като индивидуален изпълнител. Това му носи удовлетворение, което за нас е много важно. Не всички деца, които се занимават с музика и пеене, ще станат професионалисти. Не е това и целта. Важното е първо да се изгради музикален вкус. Те стават най-добрите ценители, най-добрата публика. Освен всичко друго, това, че се занимават с музика, трябва да им носи удоволствие.
- Колко деца са минали през школата ви?
Ваня: За съжаление, не сме си водили такава статистика. Но като излезем из града, половината от хората по улиците ни поздравяват и ни напомнят, че тяхното дете е било или е в „Звезди в аванс“.
Радослав: Стотици са за толкова години. В момента певците и китаристите са близо 70.
- Явно поддържате контакти с тях и след като напуснат школата и знаете какво се случва в живота им? Когато сте общували толкова дълго – по 14 години с някои от учениците ви, няма как да не се създадат дълбоки емоционални връзки.
Радослав: Така е. След като прекарат в школата 14 години, излиза, че голяма част от живота им е минал при нас. И сега като се видим с тези ученици, те признават, че през годините са споделяли с нас много повече отколкото с родителите си.
- Освен че сте ги учили на музика, вие сте ги и възпитавали.
Ваня: Много от тях казват, че сме тяхното семейство.
Радослав: Хубавото е, че го оценяват. Сега, след време, като се срещнем, някои признават, че ако не сме били ние, може би са щели да тръгнат по някои лоши пътища. Благодарение на това, че Ваня е била до това момиче например и му е повлияла изключително, то е успяло да стане това, което е в момента. Като се замислим каква отговорност всъщност носим за оформянето на характера на тези млади хора. Интересно е например, че когато сме на конкурси с по-малките, те често в разговорите се бъркат и наричат Ваня „мамо“. Или вървим с няколко деца по улицата в Созопол, спираме се някъде и случайни хора ни се радват, че сме многочленно семейство. По-големите веднага влизат в тона и започват да се шегуват: „Хайде бе, мамо! Хайде бе, тате!“. Но наистина, когато сме в друг град, отговорността за децата е страшно голяма. Да не говорим пък колко пъти се е случвало на конкурс някое от децата да се разболее и да вдигне висока температура. Трябва да има някой до него непрекъснато.
- Такива ли са най-неприятните ви спомени? А кои са най-приятните?
Радослав: Когато се раздават медалите в конкурс и се казва името на школата, е голямо удовлетворение. Но много от приятните моменти са, когато самото дете на четири очи ти благодари и казва, че това, което е постигнало, е благодарение на нас. Това признание също ти дава страхотно преживяване.
Ваня: Днес ми попадна едно изказване на Мариус Куркински: „Трудно преживяваш ритника на човек, на когото си дал обувки“. Има го и този момент и той е най-тежкият. Най-тежко е, когато точно това се случи.
Радослав: Това е „обратната страна на медала“, когато даваш всичко от себе си за някого, а той те предава. Имало е и такива моменти.
Ваня: И в първия момент ти е много тежко, защото ние сме емоционални хора и влагаме сърцата си в това, което правим. И ако се случи точно такова нещо, ти става много криво. Но такъв е животът. Какво да се прави?! Хора всякакви.
- Животът май не винаги е песен и за вас?
Радослав: Може да се каже, че е песен, защото има и весели, и тъжни песни. (Смее се.) За нас определено е песен. Важно е да са повече веселите песни.
- В днешно време любимите занимания на децата са свързани с мобилните телефони и таблети. Но изглежда, че напливът към вашата школа на децата не секва. Има ли много желаещи?
Ваня: Има много желаещи. Не можем да поемем всички. Има деца, които чакат през летните месеци да се освободят някои места, за да могат да се включат в школата.
- Какво ги привлича най-много? Кое е това, което ви отличава от останалите школи и музикални педагози? Как печели авторитет „Звезди в аванс“?
Радослав: Ние се стараем името „Звезди в аванс“ да е чест за тези, които идват. Те да чувстват, че имат привилегията да са в такава школа. Стремим се нивото и авторитетът да са високи. Какво ни отличава? Първо – професионализмът. Ние и двамата сме завършили Музикалната академия и сме действащи изпълнители. И двамата показваме на практика какво могат да постигнат децата. Имаме ученици, чиито родители признават, че не са толкова запалени по музиката, но много ни харесват като хора и искат да си контактуват с нас. Често по време на работа някои ученици казват: „Хайде да си починем малко, за да си поприказваме“. Освен професионализмът, общуването също е много важно, контактът с преподавателя. Ние също държим много да имаме ползотворни контакти и с родителите, те да са съпричастни с процеса, който върви в школата. За съжаление, има някои, които не се интересуват особено какво прави детето им в „Звезди в аванс“. Но ние държим родителите да са съпричастни, да ги информираме за всичко.
Ваня: Другото, което ни отличава, е, че с певците ние работим материал, който е устоял на времето. Песните са златните евъргрийни от българската и световната поп и джаз музика. Но същевременно с това винаги правим и актуални, модерни в момента песни. Докато има колеги и школи, които са по-консервативни и работят само с материал, създаван преди години.
- Освен че сте успешни индивидуални изпълнители и чудесен дует „Кредо“, Радослав Талев е и създател на музика и аранжименти. Той композира както нови песни, така и китарни пиеси. Изключително популярни са и се знаят наизуст от много хора негови песни, посветени на карнавала и на Габрово.
Ваня: И на този концерт ще бъдат представени песни, които той е писал.
Радослав: Много от емблематичните песни за Габрово са наши – мои авторски и изпълнени от дуета ни. Такива са „Вива Габрово“, „Планета Габрово“, „Габрово, Габрово“, „Да живее Карнавала!“. Всички ги пеят, знаят ги, защото като дойдат карнавалните дни през май, те звучат навсякъде и хората си ги тананикат. Тези неща остават и във времето.
- Ще отпразнувате 25-годишнината, а какво предстои занапред?
Ваня: 25 години са една хубава зрялост.
Радослав: Занапред не мисля, че трябва нещо да се променя, щом сегашното работи успешно. Ще продължим да израстваме в обучението, да се изявяваме в концерти и конкурси, които са подходяща сцена за нашия труд. Ще продължава писането на нови произведения и ще ги представяме пред публиката. Ще развиваме и занапред постигнатата досега хубава и здрава основа.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни