Започна Международният пленер по живопис в Боженци 2022

Топ новина! Merilena-Yapan---Rum-niya
Мерилена Япан - Румъния
Участват творци от четири държави- България, Румъния, Норвегия и Великобритания

В габровското село Боженци започна Международният пленер по живопис „Боженци”. Форумът се провежда от 26 август до 3 септември. В него се включват творците Георги Пасев, Лаура Димитрова, Любен Генов, Мария Райчева и Таня Пасева от България, Кристиян Серджиу и Мерилена Япан от Румъния, Ларс Нордби от Норвегия и Рой Плейстоу от Великобритания. Организатори на събитието са Художествена галерия „Христо Цокев”, Съюзът на българските художници и Община Габрово в партньорство с МАИР „Боженци”.

Тазгодишното издание на пленера се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ чрез проект по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, 2022.

Предвидени са три съпътстващи събития за публики от всяка възраст – „Отворени врати“ на 28 август от 10.00 до 13.30 часа в базата на СБХ в МАИР „Боженци“, „Детско ателие“ от 17.00 часа и откриване на изложба на участниците в пленера от 18.00 часа, които ще се състоят на 2 септември. По-късно през годината същата изложба ще бъде представена в творческата база на румънската фондация „Янза АРТ“ в германския град Марктродах. Фондацията е партньор на габровската галерия по проекта. „Янза АРТ” е с дългогодишен опит в международни пленери и симпозиуми в Гърция, Румъния и Германия.

Георги Пасев


Артистът Доротея Челниева ще заснеме и интерпретира във фотоси творческия процес в Боженци. Допълнително ще бъде създаден видео материал. Документирането на пленера ще се осъществява и чрез критически текстове, които ще се публикуват

Ще се проведе проучване за въздействието от пленера, което ще бъде представено в рамките на научна конференция.

Международният пленер по живопис „Боженци“ започва през 1975 година, като с известни прекъсвания продължава и до днес. Събира артисти от различни националности, художествени школи и тенденции в изкуството, като цели да провокира творческия им потенциал и търсения. Специфичният облик на архитектурно-историческия резерват „Боженци“ вдъхновява творците не само с класически живописни рефлексии, но и ги подтиква към авторски решения с концептуален характер.

Пленерът съчетава традиционни пространства с актуалността на мултикултурната среда на ХХI век. Той е един от основните източници за обогатяването на фонда на габровската художествена галерия с колекция от съвременно международно изкуство.

На 5 септември се навършват 60 години от създаването на ХГ „Христо Цокев“, а едно от най-значимите събития в отбелязването на годишнината е Международният пленер по живопис „Боженци“.

Кой кой е сред участниците:

Георги Пасев - завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев през 1996 г. Изявява се във всички области на пластичните изкуства, графичния дизайн и сценографията. Има участия в изложби в България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел и други. Член е на СБХ.

Кристиян Серджиу - роден в Румъния. Завършва магистърска степен през 2018 г. в Националния университет по изкуствата в Букурещ. Участва в над двайсет общи изложби и пърформанси в Румъния и чужбина. Носител е на шест награди, има две самостоятелни изложби.

Ларс Нордби - роден в Норвегия. Завършва магистърска степен през 2016 г. в Националната академия по изкуствата в Осло, Норвегия. Има седемнайсет самостоятелни изложби в Италия, Австрия, Норвегия, Дания и др., шест публикации и единайсет кураторски проекта. Участва в шестнайсет общи художествени изложби. Носител е на много награди и отличия.

Лаура Димитрова - завършва текстил и мода при проф. Д. Балев в НХА в София през 1982 г. През 2013 г. защитава дисертация в СУ „Св. Климент Охридски”. Професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ към катедра „Визуални изкуства” на СУ. Носител е на много награди от страната и чужбина. Нейни творби са собственост на много колекции в България и по света.

Любен Генов - завършва Частната художествена академия „Жул Паскин” в София през 1996 г. През 2002 г. специализира в Париж. Магистър по „Образователни аспекти на пластичните изкуства” от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, 2011 г. Същата година става председател на СБХ, където членува от 2001 г.

Мария Райчева - завършва магистратура по „Живопис” в НХА при акад. Светлин Русев през 2002 г. Доктор по изкуствознание от НХА, 2011 г. Специализира в Париж. Член е на СБХ и е носител на награди от национални изложби.

Мерилена Япан - родена в Румъния. Учи в училище по изкуствата, флейта и пиано, като завършва публична администрация и право. Основната техника, с която рисува, е акварел. Има три самостоятелни изложби, участва в над двайсет и пет общи художествени изложби. Изявява се като куратор. Носител на първа награда от Международната арт колония в Косово 2017 г.

Рой Плейстоу - роден в Лондон. Рисува от 13-годишен, а на 17 години започва специализирано образование в Академия за изящно изкуство „Илинг”. Учи при световноизвестните художници Дейвид Хокни и Роналд Китаи. Изявява се в различни сфери на пластичните изкуства. Живял е 20 години в Амстердам, Холандия, където прави две големи изложби.

Таня Пасева - завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Русчуклиев през 1996 година. Изявява се във всички области на пластичните изкуства.

Има участия в изложби в страната, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея и др. Член е на СБХ.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни