Захари Карабашлиев гостува с ,,Рана" в Севлиево и Габрово посрещат го в пълни зали

-Tova-ne-e-voenen-roman,-a-e-semeen---otbelyaza-pisatelyat
Това не е военен роман, а е семеен - отбеляза писателят
Срещите преминаха при огромен интерес, писателят благодари за поканите

    Захари Карабашлиев – един от най-четените български писатели, представи най-новата си книга "Рана" в две последователни вечери в Севлиево и Габрово.
    В Селиево събитието се проведе на 12 февруари в галерия "Арт зона" на Идеал Стандарт – Видима. Главен инициатор и организатор на събитието бе книжарница "М-Прес".
    Представянето бе съпътствано от музикални изпълнения на талантливи деца от школата към ДК "Йовко Йовков"; кратка драматизация на откъс от романа "Рана" в изпълнение на ученици от ОУ "Васил Левски"; изложба на вещи и снимки от периода на Балканските войни от Исторически музей – Севлиево; избрани книги от фонда на Градска библиотека Севлиево за тези, които искат да научат повече за този исторически период.
    Водещ на вечерта бе Даниела Йорданова, писател и преподавател по литература.
    Ден по-късно по покана на областния управител  Мария Башева писателят представи романа и в Актовата зала на Национална Априловска гимназия. Модератор на срещата беше Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново и създател на платформата за изкуство и култура "Тетрадката“. 
    “Информацията на страницата на Областна администрация, че писателят Захари Карабашлиев ще се срещне с почитателите си в Габрово и ще представи най-новия си роман “Рана“ се оказа най-споделяната в последните месеци, каза Башева при откриването на срещата. И се замислих – хората искат храна за душата, искат вълнуващи срещи и разговори, искат магия, както Стивън Кинг е казал: “Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

    Развълнуван писателят сподели, че гостува за първи път в Габрово. „Радвам се, че тази книга ми помогна да дойда в Габрово, да бъда в Априловската гимназия“. Като благодари за поканата на областния управител, което не се случва често в страната  и на семейство Маркови от Севлиево той каза, че посвещава книгата си на незапомнените. 
    Карабашлиев сподели, че в романа "Рана" читателят ще открие и „тази част от нашата история, която не е разказана. История, която минава през семейството е много интересна, а у нас се учеше политическа история…“ .
    Разказът за село Крумово е важна част от книгата, което се намира между Добрич и Варна и е било мястото на първите стълкновения между български, румънски и руски войски през 1916 година. На  Добруджанския фронт  съдбата среща главния герой с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. Историята за малкото момиченце Елена, което върви през полетата на Добруджа, а до него е Сава Сотиров, доскоро студент по право в Софийския университет, влюбен в красивата пианистка Елиза, генералска дъщеря в последния клас на Музикалното училище, а той е войник на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. Сава е ранен, но иска да доведе спасеното от него 4-годишно дете до безопасно място… Историята в книгата ни отвежда още в София от началото на века, в Одринска Тракия, където през 1913 г. е етническото прочистване на българите, извършено по ужасяващ начин от редовна турска войска и башибозук и където хиляди загиват… Заглавието на романа напомня за тези национални рани.
    „Аз съм комбинирал истории на различни семейства. Това не е военен роман, а е семеен роман“, отбеляза той.
    След края на срещата областният управител подари на Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.
Вела Лазарова
Авторът Захари Карабошлиев  сподели и за продължилото с години четене  на документи: писма от фронта - „най-чистия звук на войната“,  мемоари, дневници на войници, които  му дават усещане за близост с  историческия момент, за оптимизма,  вярата в любовта и жертвоготовността на хората към отечеството. Все проучване на спомени за една отминала България в  процеса на писване на романа.  „Аз към комбинирал истории на различни семейства. Това не е военен роман, а е семеен роман.“, отбеляза той. 
Авторът бе любезен да отговори на различни въпроси от публиката с уверението „Ние провиждаме чрез раните си“.
Захари Карабашлиев бе поканен от областния управител Мария Башева да бъде първи с отправено послание към младите хора в новата книга „Лексикон на успеха“.

 

.                      

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни