„Ясен ден” на Емил Стойчев е Акцент на месеца в ХГ „Христо Цокев”

-Den-,-avtor-Emil-Stoichev
"Ден", автор Емил Стойчев
Художествена галерия „Христо Цокев” представя един от най-успешните български художници, работещ в сферата на живописта – Емил Стойчев.

 Неговата специфична гледна точка към изкуството на цвета и формата е призната в световен мащаб. Музеят има честта да притежава редица негови произведения, между които освен изпълнените в класическата за него техника, присъстват и малкоформатни акварели.

Самобитността на автора е ярко забележима и в творбата избрана за акцент на месец юни. „Ясен ден”, организиран като условен пейзаж, е композиция, изведена в типичния стил от зрелия период на автора. Създаден през 1970 година, живописният пейзаж впечатлява с динамика на рисунъка, сложност на палитрата и непринуденост. Тази директност на изказа и „излятост” на произведенията, създаващи впечатление за „ала прима” са артистичната „марка” на Емил Стойчев. Видима е липсата на колебание при изпълнението на творбата, остранените тематики, които той избира и, разбира се, изключително сложната и дълбока живопис.

Авторът принадлежи към поколение, което не може да се „похвали” с подобен тип свобода. Във време когато „работническата тематика”, общите художествени изложби и догмата на социалистическото изкуство властват повсеместно, той работи изключително енергично, чрез самобитен и авангарден почерк.

Емил Стойчев е водещ пример за талант, който се намира извън рамките на националното. Той води линия, чиято сериозност и тежест провокира, наедно с Генко Генков. Несравними живописци, пред които зрителят не може да остане безучастен. „Ясен ден” е творба, която рядко би могла да бъде видяна в представителни експозиции. „Ясен ден” изяснява проблеми в българския авангард, които не са засегнати дори през 90-те години на 20-ти век. Именно поради тези причини Емил Стойчев заслужава внимание, анализ и достойно място в историята на българското изкуство.

Всеки гост на Художествена галерия „Христо Цокев” е добре дошъл през месец юни, за да съпреживее визията и вдъхновенията на Емил Стойчев.


Емил Стойчев е роден на 26 юни 1935 г. в София. От 1991 г. живее и работи в Париж. Той е единственият български художник, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща „Друо“. През 90-те години Жак Ширак, кмет на Париж тогава, го кани да направи изложба в двореца Багател. В края на 90-те години открива голяма изложба в ХГ в Добрич. През 1995 г. прави изложба в Музея за чуждестранно изкуство в София. През април 2010 г. става почетен доктор на НХА. Участва във всички ОХИ, както и в изложби на българското изкуство в чужбина (Кан сюр Мер, Базел, Ню Йорк, Париж). Урежда самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Сливен, Добрич; в Берлин, Варшава, Мадрид, Прага, Париж, Лимасол, Люксембург, САЩ, Белгия, Австрия. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в: Благоевград, Варна, Русе, Сливен, Добрич, Бургас, както и националните галерии в Букурещ, Прага и частни колекции в Европа, Америка и Япония. Награди: Награда на София (1967), на СБХ „Владимир Димитров – Майстора” (1979, 1985), Награда от Биеналето в Кан сюр Мер (1981), Голяма награда на VI биенале в Шчечин (1975) и на Градския съвет в Родом, Полша (1987).

Д-р Деян Боев

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни