Външна експозиция за Неофит Рилски открива Национален музей на образованието

Izlozhbata-e-po-programa-Kultura-na-Obschina-Gabrovo
Изложбата е по програма Култура на Община Габрово
Откриването е на 27 септември от 17:30 в пространството пред паметника на Априлов

Изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“ е по проект, който се осъществява от Национален музей на образованието – Габрово, с финансовата подкрепа на община Габрово по Програма Култура за 2023 г.

Тя е посветена на 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и е включена в програмата на националните чествания под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски.

Изложбата представя живота и делото на възрожденския будител и просветител, който се отличава с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с висока нравственост и всеобхватни интереси, с упоритост и работа в полза на своите съотечественици.

Дейността на Неофит Рилски има ключова роля в развитието на новото българско училище, основите на което се полагат в Габрово през 1835 г. Изложбата акцентира върху многостранното творчество на учителя, което го превръща в идеолог на новобългарската просвета.

Нека заедно изразим почитта си към една от най-значимите личности на Българското възраждане, към един заслужил за отечеството, достоен българин, чието дело е пример за подражание!

Откриване: 27 септември, сряда, 2023 година, 17:30 часа, в пространството между РБ "Априлов – Палаузов" и паметника на Васил Априлов

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни