Уличният фестивал 6Fest пренася карнавалния дух на Габрово в Пловдив

Ulichniiat-fеstival-6FFst-prеnassa-karnavalniia-duh-na-Gabrovo-v-Plovdiv
6fest-kapana-2.jpg

Уличният фестивал 6Fest, който гостува от Габрово в Пловдив на 28 септември, кани пловдивчани и гостите на града да посетят фестивала в карнавални костюми или маски.

В духа на мотото на Пловдив 2019 “Заедно” 6Fest посвещава пловдивското си издание на посланието “Заедно на Карнавал”.

6Fest, който имаше три издания в Габрово през 2017 и 2018 г., е единственият габровски фестивал със самостоятелно участие в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

“6Fest идва от Габрово, в който се провежда най-големият карнавал в България. Хиляди участват в карнавалното шествие, а самите габровци отиват на карнавал с маски или гримирани карнавално. С гостуването на 6Fest в Пловдив искам да пренеса карнавалния дух на Габрово и в Европейската столица на културата. И да възкреся старите карнавални традиции у нас. Само преди стотина години почти всеки по-голям град у нас е имал карнавал - Пловдив, Асеновград, Пазарджик, София, Русе, Варна, Бургас... Млади и възрастни сами изработвали костюмите си, маскирали се като чудовища, животни, литературни и филмови герои, исторически личности, обикаляли улиците, посещавали домовете на близки. Звучи познато, нали? Днес децата се маскират така на Хелоуин. Нашите баби и дядовци са се маскирали още преди 100 години. Фейсбук събитието за 6Fest в Капана е лидер в популярността сред подобни събития в Пловдив с над 15 000 отговора. Това е признание за силата на нашето послание - чрез улични изкуства да създаваме щастие. Искам да използвам тази популярност за нещо добро - да вдъхновя публиката ни да създадем повече красота в Пловдив. Да покажем, че заедно можем повече - заедно можем да създадем най-страхотното карнавално настроение в Европейската столица на културата” - споделя създателят на уличния фестивал 6Fest Момчил Цонев.

6Fest приканва улични артисти и публика да оживят улиците на Капана в Пловдив и да го превърнат в душата на карнавала. За посетителите в пловдивския творчески квартал Капана на 28 септември 6Fest е подготвил програма с улични изкуства. Кукленият театър “Мале-мале” идва от София с представление за малки и големи. Пловдивската театрална компания “Soulmade” е добре позната на местната публика с кабарето си с марионетки. Артистите от Цирк “Играчка-Плачко” умеят да жонглират еднакво добре както с кристална топка, така и с ... ножове, а при нужда - и да ни разсмеят със своята клоунада. “Вариете План Б” е международна циркова група, която в момента работи във Варна. Quick Hands Project е формация на магьосници от Габрово, известни с организирането на най-големия фестивал за илюзионисти на Балканите - Магична среща “Златна котка” в Габрово. На 6Fest ще участват с улична магия. Двама артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще преминат през улиците на Капана, за да ни пренесат в света на приказките. Fireter са една от най-популярните улични формации у нас, а през 2018 г. на второто издание на 6Fest в Габрово направиха уникален парад на кокили с артисти и светеща инсталация.

Входът за всички фестивални събития е свободен, а дрескодът - карнавален.

Като част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана, на 27 септември в “Петното на Роршах” в Пловдив ще се състои второто издание на новия формат “Нощ на историите”, в който ще се разказват истории от Града на тепетата.

Създател на уличния фестивал 6Fest и "Нощ на историите" е културният мениджър, журналист и писател от Габрово Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. в класацията на Международна младежка камара (Junior Chamber International). Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев е отличен и в шестото издание на инициативата на Дарик радио за млади успели българи “40 до 40”. Момчил Цонев е създател и на няколко национални и регионални инициативи, сред които са “Балканджии от сърцето на България”, “Добрите българи” и медията за споделяне на истории stornik.org.

Подробности за 6Fest може да откриете на сайта http://www.6fest.gabrovo.net и в специалното Facebook събитие https://www.facebook.com/events/930750523928662/.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото