Творческа работилница представи дизайн обекти и идеи за промяна в Шести участък

-Osem-uchastnitsi-rabotiha-v-p-rvata-Tvorcheska-rabotilnitsa-za-„SHesti-uchast-k“
Осем участници работиха в първата Творческа работилница за „Шести участък“
Меглена Златева e комуникационен мениджър Проект CINEMA на Община Габрово

Наричат себе си съучастници, но са доброволци от страната и чужбина. Осем участници работиха от 18 до 26 юни 2022 г. в първата Творческа работилница за „Шести участък“, водена от независимата образователна платформа за изкуство и дизайн Know-How Show-How. Събитието беше част от десетдневната културна програма, посветена на габровския квартал Шести участък и организирана съвместно от Община Габрово и Студио „Комплект“ – София.

В последния ден на работилницата – 26 юни, дизайнерите от „Know-How Show-How“ Дима Стефанова, Ивелина Гаджева и Филип Бояджиев представиха резултатите от работата на доброволците, процеса на проучване и изработване на дизайн обектите. Дима, Ивелина и Филип се занимават с неформално образование в областта на дизайна и творческите практики. Към нестандартния си подход и идеи привличат осем съучастници, които се включват в работилницата. Това са Емилия Янкова – графичен дизайнер от София, Златина Богданова – социален антрополог от Асеновград, Цвета Пачникова – ученичка от Велико Търново, Валерия Радева – интериорен дизайнер от Габрово, Христинка Шелепова – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, доц. д-р Светла Панайотова – преподавател в Технически университет – Габрово, Даница Янакиева – координатор дейности в РИЦ „Амбициозно Габрово“ и Джоана Гибс – графичен дизайнер от Австралия.

Започват със субективно проучване на квартал Шести участък. Всеки от екипа обхожда локацията, събира лични преживявания и оформя своята гледна точка за пространствата, сградите, архитектурните елементи, цветовете и отличителните черти на мястото. В дългия процес на търсене на идеи, преработват и променят първоначални решения, изоставят други и откриват нови начини за промяна на облика в „Шести участък“. Обръщат се към големи, успешни габровски фирми в сферата на текстила, производството на чанти, полиграфията и изработването на метални изделия, както и към Регионалното депо за отпадъци, които осигуряват остатъчни производствени материали. От тях доброволците създават прототипи на дизайн обекти, които са резултат от екипната работа на всички, няма авторство.

Сред прототипите са столове и масичка за местната бирария, продукти за интериора на други търговски обекти като поставка за снимки, лампи, табуретки и завеси, изработени от остатъчен материал от текстилната индустрия. В проучванията си на мястото, участниците разбират, че повечето хора не знаят границите на квартала. Затова предлагат цветово маркиране на границите, което може да се постави на стълбовете на пътните знаци.

Изработват голямо цветно пано от остатъчните материали от производството на чанти. Фирмата, която ги произвежда също ги изработва от остатъчни материали от производството на покривала за едрогабаритни камиони. Паното е под формата на надпис „мяу“ – връзка с габровската котка и карнавала. Намират решение как да се ремонтират мрежите на старите футболни врати в двора на Палаузовото училище – една от емблематичните сгради в квартала. Неупотребените текстилни материали – „карета мильо“, запълват процепите в мрежата.

Двама от участниците – Емилия и Даница, създават свои субективни творчески карти. Едната е от снимки на архитектурни елементи от къщи в „Шести участък“, които са характерни за локацията. Другата карта е от забранителни надписи в квартала. Авторката ѝ забелязва прекомерното им наличие и ги оформя в своеобразно зониране на района.

По време на творческата работилница участниците се срещат с местните жители. Разговарят с тях и разбират, че им липсва общност. Според обитателите на Шести участък малко хора знаят историята на мястото и свързаността му с историята на Габрово. Доброволците виждат възможност за изграждане на общност чрез дейността на читалище „Будителите 2017“, а сградата му – Палаузовото училище, да се превърне в културен център и място за срещи на жителите от квартала.

Програмата „Десет дни култура в Шести участък“, организирана от Община Габрово и Студио „Комплект“ – София, е част от дейностите по международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ ( с акроним CINEMA). Проектът е финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG).

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни