Творбата на Драган Немцов „Ръката на художника“ е акцент на месец февруари в габровската галерия

Топ новина! Lyavata-r-ka-na-hudozhnika
Лявата ръка на художника
Той има щастлива съдба на творец благодарение на Априловската гимназия, в която учи с приятеля си Христо Явашев

Драгтан НемцовПрез дългия му живот основополагаща роля изиграва срещата му от първо лице с бомбардировките в София през 1943 г. 
Това, което го крепи, е габровското чувство за хумор и веруюто – каквото и да стане, винаги да търси другата страна на нещата - погледа малко отстрани с други очи.
Той мисли, че българският народ все още не е завършил своя полет към свободата и не е изразил с пълна сила творческия си потенциал.
Вярва, че може да се намери път към доброто и към единението, необходими, за да вървим напред.  
Той е Драган Немцов – Драго, и е представен чрез творбата си „Ръката на художника“ в рубриката „Акцент на месеца” в Художествена галерия „Христо Цокев“. 
Картината е най-новото попълнение във фонда на габровската галерия. Дарена е от автора след последната му самостоятелна изложба „София с две лица“ в Столична библиотека, състояла се през декември 2022 г. В експозицията Драган Немцов – Драго показва тези части от София, тези две лица, които са свързани с доброто и красотата. В представените творби художникът търси единението, хармонията между архитектурни обекти и природна среда. Изложбата впечатлява с нестихващия стремеж на художника да твори и да търси естетически измерения на своята лична душевност.
Още от студентските си години, освен на живописта, Немцов отделя време и на един друг жанр – графиката. 
Във фонда на галерия „Христо Цокев“ художникът е представен основно с ранни графики, допълнени от живописни творби, изграждащи времеви мост от 60-те години на XX век до днес.  
Вглеждайки се в представената днес творба - „Ръката на художника“, не може да не се сетим за думите на големия Никола Николов от далечната 1963 г., с които сякаш предопределя творческия път на Драган Немцов: „Рисунъкът му е рисунък на творец, който винаги ще търси. А трябва да се вярва, че който търси, ще остане млад и ще бъде истински творец на своето време“.
Картината може да бъде видяна в периода 14 февруари – 8 март в Художествена галерия „Христо Цокев“. 
Нели Недева
ХГ „Христо Цокев”

Биографична справка за художника
Драган Немцов - Драго е роден през 1935 г. в Габрово. Средно образование завършва в Априловската гимназия, а висше – в Художествената академия в София със специалност „Живопис“ при проф. Дечко Узунов. Член е на Съюза на българските художници от 1963 г., има участия в над 100 изложби в страната и чужбина. Драган Немцов е бил учител в Априловската гимназия, Школата по изкуствата в Габрово, дългогодишен секретар на Националния комитет на ИНСЕА – Международно нюрнбергско общество за възпитание чрез изкуство към ЮНЕСКО. Доцент в Софийския университет и преподавател в НХА, автор на учебници и методически пособия по изобразително изкуство. Носител е на орден „Кирил и Методий” - I степен. На близо 80-годишна възраст Драго започва да рисува върху своя iPad и създава стотици дигитални творби.
Драган Немцов за Априловската гиназия
    През 1959 година завърших и още същата година започнах работа като учител в Априловската гимназия и бях в Габрово до 1965 година. Тогава едновременно с учителстването се занимавах и с друго. Открихме Школа по изобразително изкуство към Дома на културата, за по-големите деца към нея имаше специални кръжоци за кандидатстване в техникуми, художествени гимназии и Академията. Това беше продължение на традицията, създадена от художниците Захари Захариев, наричан от учениците си „бай Зари“, и Борис Попов, които по времето, когато аз бях ученик в Априловската гимназия от 1948 до 1953 година, организираха прочутата школа „Ателие” за подготовка на кандидати за Академията.
    Имам една снимка, на която сме наредени пред модела няколко души – аз, моят съученик, състудент и приятел Христо Явашев-Кристо, Ива Хаджиева, Дора Бонева, Иван Богданов, Мирьо, не помня презимето му, и много още. Изреждам тези, които бяха в моята група тогава. 
    Борис Попов е подготвил за Академията може би още 20-30 души и всички до един са влезли.
    При мен нещата се развиха така, благодарение на отличната подготовка в гимназията. Априловска гимназия тогава имаше невероятен кабинет по рисуване - огромен! В него имаше цяла галерия с прекрасни репродукции от образци на световното изкуство. Копия - гипсови отливки, от Ренесанса - Микеланджело, Донатело, анатомически модели, стативи, каквито са само в Академията. Изобщо - прекрасни условия и невероятни учители! Учителите непрекъснато ни поощряваха да рисуваме...
    (Споменът е част от интервю в „100 вести“, 2009 г.)

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото