Школата за приложно изкуство "Ива Пенчева" навърши 16 години с изложба "Вълшебна Коледа"

Iva_Pencheva_Vyl6ebna_Koleda-(1).jpg
Iva_Pencheva_Vyl6ebna_Koleda-(1).jpg
В експозицията са представени творби, рисувани върху коприна, стъкло, керамика и картон.

На 15 декември Школата за приложно изкуство "Ива Пенчева" отбеляза 16 години от своето създаване. Същия ден вечерта в габровската зала „Възраждане“ беше открита изложба на възпитаници на школата под наслов „Весела Коледа“. В нея участваха и по-малки художници от детските градини „Слънце“, „Дъга“ и „Мечо Пух“, с които Ива Пенчева работи през годината.

В експозицията са представени творби, рисувани върху коприна, стъкло, керамика и картон.

Тематичното многообразие далеч надхвърля заглавието на изложбата. Освен вълшебното настроение на зимните и коледни празници, детското въображение е претворило красотата на българските традиции в архитектура и занаяти. Силно присъствие намира и флоралната тематика (цветя, растителни елементи)

Показани са и рисунки от двата проекта на „Ива Пенчева“ – „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“ (финансиран от Национален фонд „Култура“) и „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ (финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово).

Гост на откриването беше областният управител Кристина Сидорова, която пожела вдъхновение и много творчески успехи на екипа и възпитаниците на школата, които често се включват в инициативи на областната администрация като например програмите по повод годишнини от Шипченските боеве. Картина, създадена от талантливите деца на школата, изобразяваща историческия връх, украсява кабинета на областния управител. Миналата пролет децата гостуваха в арт пространството в сградата на Областта с „Пролетна изложба“. През изминалата година школата подпомогна и украинските деца, настанени в Габрово, като им предостави възможност да участват в безплатни ателиета.

За най-важните събития през 16-годишния живот на школата, за нещата, които мотивират ръководителя и децата, за проектите и партньорствата разказва Ива Пенчева:

„Ще се върна 7 – 8 години назад и ще цитирам името на един прекрасен човек, който вече не е между нас – Яна Максимова от издателство „Екс-Прес“. Тя започна един амбициозен проект „Творческо Габрово“ с идеята да се търси успешен бизнес модел за подкрепа на предприемачеството в сектора на културните и творчески индустрии. Яна Максимова ни подкрепи в идеята да сътворим най-дългия български килим, изрисуван върху коприна. Той беше показан в Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, София. Проектът се нарича „Традицията е модерна“ и с него гостувахме в Сърбия, Гърция и Турция.

Най-малко 4 проекта сме реализирали с помощта на Обществен дарителски фонд (Фестивал на изкуствата, тематични ателиета за деца и възрастни).

За партньорството с Областен управител по време на национални чествания вече говорихме по време на откриването на изложбата ни „Вълшебна Коледа“.

Имаме защитени проекти по програма „Култура“ на Община Габрово като „155 години Габрово“, „160 години Габрово град в картини“, „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“.

Школата партнира успешно с Дечкова къща (Регионален исторически музей – Габрово) с Интерактивния музей; с детски градини, Национална Априловска гимназия; реализираме общи идеи с други творци, художници, мои колеги.

За мен и за възпитаниците на школата е много важно, че успяваме да покажем сътвореното в различни краища на България – Варна, Каварна, Шабла, Пловдив, Велико Търново Трявна, Троян, Севлиево и други градове.

Имаме и международни участия. През 2015 година се включихме в традиционната „Нощ на културата“ в швейцарския град Тун. Направихме мастър клас по рисуване на коприна в една от залите на средновековен замък в Тун. Изкуство, което нашата школа развива и популяризира, е показвано в Русия (Москва и побратимения град Мытищи ), в Литва (Паневежис). ­Творчески ателиета сме правили в Сърбия, Гърция и Турция.

Тази година в началото на ноември с шест деца от школата бяхме в Българското училище в Манхайм, по повод 10 години от неговото основаване. Направихме две творчески ателиета и обща изложба с рисунките. Темата беше за българските традиции, но участваха и деца от други националности, които посещават училището – събраха се около шестдесет. С нас беше и българският консул в Германия.

Сега, през декември, школата ще се включи тазгодишната празнична програма „Шести участък“ с изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“, а на 23 декември всички любители на приложното изкуство ще могат да сътворят своите коледни картини - този път не върху коприна, а върху стъкло.

На въпроса какво я мотивира и как събужда интерес у децата към творчество Ива Пенчева казва: „Главното е да обичаш работата си – това е валидно за всяка професия. Да си постоянен. Да имаш нови идеи, които децата да възприемат. За мен най-важно е те да имат желание, да изпитват потребност да рисуват. Не приемам израз като „рисувам за конкурс“. Грамотите, наградите, медалите не са водещи в мисията на нашата школа за приложни изкуства.“

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни