Савина Цонева: Габровци четат – регистрираните са близо 2700, раздадената литература е над 110 000 библиотечни единици

Savina-TSoneva
Савина Цонева
За най-запомнящите се събития през 2022 година в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов”, за нарастващия интерес на габровци към книгите, за осигуряване на читателите максимално бързо най-новите и нашумели заглавия на книжния пазар, за проектите и програмите, по които работи библиотеката, за предстоящото през 2023 година разказва директорът й Савина Цонева.

- Кои са най-значимите събития, които се случиха през изминалата година в библиотеката? 
- През февруари 2022 г. се проведе конкурс за директор на институцията, в който взеха участие двама кандидати - Дара Георгиева и аз. Съгласно протокола на конкурсната комисия е получен следният резултат: Савина Цонева - 477 точки, Дара Георгиева - 267 точки, като изискуемият праг за участие в класирането е 297 точки. Радвам се, че концепцията ми за дейността на библиотеката през следващите години беше оценена. Встъпих в длъжност на 23 февруари 2022 г. 
Най-значимото събитие за 2023 година според мен е провеждането на „Алея на книгата” съвместно с Община Габрово и Асоциация „Българска книга”, което се случи от 15 до 18 септември 2022 г. За първи път в Габрово гостуваха известни автори и над десет български издателства - „Алитеа”, „Жанет 45”, „Кибеа”, „Клевър бук”, „Хермес”, „Колибри”, „Милениум”, „Панорама”, „Пилигрим”, „Сиела”, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“ - Велико Търново. Четящите габровци и гости на града имаха интересни и вълнуващи срещи с изявени и обичани български творци - в Габрово дойдоха Мария Касимова-Моасе, проф. д-р Иван Станков, Илия Деведжиев, Алек Попов, Мария Донева, Здравка Евтимова, Катерина Хапсали.

На 19 август в галерия „Христо Цокев” беше открита изложба калиграфия на художничката Маргарита Иванова с демонстрация на калиграфско изписване на старобългарски текстове върху пергамент по проект „Книжно лято - букви, думи и знаци”. Изложбата беше изключително преживяване за всички, които присъстваха. Уникално е да хванеш перо и да напишеш кратък текст върху истински пергамент.
Радвам се да отбележа, че въпреки предизвикателствата на пандемията от Ковид-19, екипът на габровската библиотека намираше начин да обслужва своите читатели. Това личи и от статистическите данни - през 2022 г. имаме повече регистрирани читатели и много повече посещения - физически и виртуални. Факт е, че електронният каталог на библиотеката е ползван повече от 117 000 пъти. На интерес се радват и страниците на библиотеката в социалните мрежи. Посещенията на дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат” са над 51 000. В YouTube канала на библиотеката са споделени 58 клипа.
Съвместно с НБ „Св. св. Кирил и Методий” е подготвен и отпечатан библиографският указател за габровеца акад. Никола Михов, посветен на 145-годишнината от рождението му, издание, каквото не е правено досега.

Със средства от бюджета беше ремонтирана западната фасада с кулата на основната сграда на библиотеката, която е паметник на културата с местно значение.
Не на последно място, основната сграда на библиотеката вече е газифицирана.
Признание за всичко, което споменах дотук, е номинацията на РБ „Априлов - Палаузов” за престижната национална награда „Рицар на книгата” на Асоциация „Българска книга”. 
- По какви проекти и програми работи  библиотеката? 
- Кандидатствахме и спечелихме проект по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” за 2022 г. към Министерство на културата за обновяване на библиотечните фондове и колекции. Закупихме близо 1200 тома с нови и търсени заглавия, които ще зарадват нашите многобройни читатели. 
Много интересен и надявам се, полезен беше проект „Книжно лято - букви, думи и знаци“, съфинансиран по програма „Култура” на Община Габрово. Проектът имаше за цел да запознае деца и младежи с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития - арт-ателиета (краснопис, рисуване на букви върху камък, бродиране на букви), забавни игри и кръстословици с думи, литературно четене, демонстрация на калиграфия, които проследяват появата на нашата писменост, развитието на буквите и писмената реч, усъвършенстването на писмената култура на българите и знаковите исторически моменти в този процес. По проекта беше отпечатана книжка за оцветяване, която се разпространява безплатно. Партньори по проекта бяха ХГ „Христо Цокев”, Регионален исторически музей и Дневен център за възрастни лица с увреждания - Габрово. Проектът беше своеобразно продължение на проект „От хартията до книгата и след това”, също съфинансиран по програма „Култура” на Община Габрово.
Проектът „Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” - център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” също е финансиран от Министерството на културата. По този проект беше издадено помагалото „В помощ на читалищния библиотекар”, бяха посетени 27 обществени библиотеки в региона, проведени обучителни семинари за повишаване на квалификацията и обмяна на опит. За първи път в страната се проведе пилотно обучение за работещите с деца библиотекари „Настолните игри ХАБА - иновативен метод за приобщаване, социализация и разпознаване на емоции при децата от 5 до 10 години”. Екипът на библиотеката посети  РБ „Пейо Яворов” - Бургас за обмяна на добри практики в библиотечната дейност. Бургаската библиотека е най-модерната библиотека в страната и се помещава в специално построена сграда.

Още в края на 2021 г. стартира работата по съвместното издание на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“  и Института за литература при БАН - антологията „Сцена за деца“, която представя драматически текстове за деца и юноши на автори, родом от Габрово, Дряново и Севлиево. Проектът е по програма „Наследство.бг” и си поставя за цел да проучи, събере, осъвремени и преиздаде текстове за деца, предназначени за сцена - детски драми, текстове за детски утра и забави, училищни песни, сценични адаптации, монолози, диалози, декламации, сценки и др., издадени в периода от началото на XX век до 1944 година. Антологията включва както известни майстори на драматически текстове за деца, така и автори, напълно забравени днес – Михаил Теофилов Попсавов, П. Събев, Христо Негенцов, Неделчо Бенев, Никола Монев, Денчо Марчевски и Ран Босилек. Предстои последна редакция и отпечатване.
- Имате ли много читатели, четат ли габровци?
- Регистрираните читатели за миналата година са близо 2700, като почти 900 от тях са деца. Да, габровци четат и това се вижда от броя на заетите книги. Раздадената литература е над 110 000 библиотечни единици. Задачата на библиотеката е да осигурява разнообразни и съвременни издания за своите читатели според техните интереси.
- Купувате ли нови книги, може ли да предложите на читателите нова, актуална литература?
- Освен чрез финансиране по проекти, ежемесечно закупуваме нови издания със средства от бюджета. През годината сме закупили книги и периодика за над 50 000 лева. Политиката за комплектуване на нашата библиотека е насочена към стремежа, като се съобразяваме с наличността във фондовете, с читателските търсения, с книгоиздаването в страната, своевременно да осигуряваме актуални и търсени заглавия за потребителите на библиотеката. Смея да твърдя, че габровската библиотека осигурява на своите читатели максимално бързо най-новите и нашумели заглавия на книжния пазар след съответната библиотечна обработка.
През 2022 г. новите постъпления са общо 4802 тома, като 1485 от тях са дарения, а 1023 заглавия са закупени по програмата за обновяване на библиотечните фондове и колекции на МК на обща стойност 16 750 лв.
- Децата вероятно са ваши редовни читатели, достатъчно богат ли е с литература Детският отдел?
- Както споменах, регистрираните читатели на Детския отдел са около 900. Най-малките са четири дечица, които са на около година и половина, но техните родители им четат книжки, взети от Детския отдел. Голяма част от изданията, които купуваме, са за Детския отдел - художествена литература, енциклопедични издания, списания. В залата на отдела се провеждат изнесени уроци, ателиета и интересни занимания. Над четиристотин габровчета са посетили Детския отдел по време на лятната занималня на Община Габрово. Освен това продължихме традиционната лятна читалня в парка зад библиотеката. Планираме програма с различни занимания през всички ваканции. 
Продължават и обученията „Начални стъпки в програмирането с робот Finch“ и „Занимателни игри с програмируеми интерактивни играчки Bee-Bot“, с които гостуваме и в училища и читалища в региона.
В края на миналата година закупихме и 3D принтер.

- В библиотеката се организират много четения и представяне на нови книги, кои бяха най-интересните през 2022 година?
- За щастие, успяхме да възстановим срещите на читателите с различни автори, разбира се, при пълно спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки. Започнахме със среща-разговор с д-р Радка Пенчева - главен уредник в къща-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново, и книгата й „Емилиян Станев. Той и другите”. През май Христо Стоянов сподели с габровци най-новата си книга - „Детство за пораснали”. Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”, представи „Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка”. Гостуваха ни и поетът Ивайло Диманов с „Танцувай с мен, Самота!”, Христина Панджаридис и книгите й „Оплети и разплитай”, „Ферма за калинки” и „Малко любов”, Джина Дундова - Панчева и новата й книга „На границата между два сезона”, габровската поетеса Петя Цонева със „Спасителна песен”, а през декември габровци се срещнаха с Илко Илиев и неговите „Шантави истории”. 
Трябва да спомена, че с Априловска награда за краеведска книга беше отличена „Хроника на моя живот” на Божидар Карагьозов - едно изключително интересно мемоарно издание на Регионалния исторически музей в Габрово.
- Продължавате ли да дезинфекцирате наличната литература?
- Част от противоепидемичните мерки сме запазили. Както знаете, в страната в момента има пик на грипните заболявания. Машината за ултравиолетова стерилизация на книги е на разположение на всички наши читатели. Продължаваме да дезинфекцираме помещенията.
- Какво предстои в библиотеката през 2023 година?
- Предстои обявяването на читателите на годината. За поредна година награждаваме най-четящите габровци в двете възрастови категории - до 14 и над 14 години. Класацията се извършва чрез автоматизираната система за заемане и е напълно обективна. На 10 януари ще се проведе церемонията по награждаването.
Срещите с писатели започнахме на 12 януари с автора на фентъзи Никола Чалъков. На 18-ти ни гостува и проф. Петър Стоянович. Вероятно през февруари ще бъде представена и мемоарната книга на Мерсия Макдермот „Имало едно време в България”, в която има цяла глава, посветена на Габрово. С „Краят на книгата” на габровския творец Велизар Велчев ще се срещнем през май.
Предстои ремонт на източната фасада на библиотеката.
Заедно с НЧ „Априлов - Палаузов” ще обявим конкурс за изрисуване на ремонтираното стълбище на Детския отдел.
И ще продължим да осигуряваме нови източници на информация, нови възможности за свободното време, нови услуги за всички четящи габровци, като ги очакваме в нашия общ дом - габровската библиотека.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото