Отец Руслан: Празникът на духовната музика показва разнообразието от човешки гласове, творение на Бога

Vhod-t-e-svoboden!
Входът е свободен!
В 21-ото издание на фестивала участват осем хорови формации

Успешният и устойчив проект – Празник на духовната музика, ще се проведе за 21-и път в Габрово. Двете вечери са на 14 октомври от 18:30 ч. в храм „Света Троица“ и на 15 октомври от 18:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“.  
Сутринта на 14 октомври в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужена празнична Света Литургия.
Свещеноиконом Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровска духовна околия сподели подробности около предстоящия празник:
„Радостно е, че и през тази година ще се проведе 21 фестивал на духовната музика. Това е първият по рода си фестивал, който се провежда в България, като особеното е, че той няма конкурсен характер. Идеята е да се покаже разнообразието на човешките гласове, които са творение на Бога, и как именно самото творение възхвалява Бога.
Продължаваме традицията, с която събираме габровци в храма и в художествената галерия, за да станат участници в един боголепен концерт в прослава на Бога. Във фестивала тази година участват общо осем хорови формации, които са разпределени в две последователни вечери. 

Първата празнична вечер – 14 октомври, ще се проведе в храм „Света Троица“. Тогава ще се изпълняват само православни богослужебни песнопения, които са част от църковния канон. 
През втората вечер, която ще бъде в Художествена галерия „Христо Цокев“, ще се изпълняват християнски песнопения, които са не само богослужебно приложими, но и са със съпровод на оркестър. Те няма да бъдат ограничавани само в източното пеене, а ще бъдат насочени и към западния стил на църковна музика.
Организатори на фестивала и тази година са Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002“. Искам да благодаря на всички габровци, съпричастни за това той да се осъществява. Несъмнено хората имат нуждата от такъв вид културни мероприятия, които да задоволяват както човешкия разум, така и да докосват душата.“ 
Историята на хразника на духовната музика
"Преди 21 години НЧ „Габрово-2002” и габровското Архиерейство внесоха своето предложение в Общинския съвет за ПЪРВИ религиозен хоров фестивал в България и той се превърна в най-успешния и устойчив проект на международно културно събитие, припомнят началото на празника от Народно читалище „Габрово 2002“.
Зад него застанаха Община Габрово и Министерство на културата и ето ни днес на 21-то издание на фестивала Празник на духовната музика. В храм „Св. Троица” и Изложбения комплекс „Христо Цокев” са преминали 98 български и 53 чуждестранни състава, които признават, че габровският фестивал е най-добре организиранияj форум и с най-високо качество на изпълненията." 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни