На 8 ноември (вторник) 2022 г. от 18:00 ч. галерия „Видима“

Georgi-Dinev
Георги Динев
На 8 ноември (вторник) 2022 г. от 18:00 ч. галерия „Видима“ ще представи за пръв пътсъс самостоятелна изложба в Севлиево известния бургаски художник Георги Динев.

Георги Динев е роден в гр. Бургас, завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1978 г., а висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - гр. Велико Търново през 1984 г. със специалност „Живопис“. От 1987 г. досега има повече от 40 самостоятелни изложби в градовете: Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Русе, Казанлък, Кърджали, Поморие и други градове в България, както и в Германия, САЩ, Русия, Турция. Неизброими са и участията му в общи изложби по цял свят от 1984 г. насам. Номиниран многократно в редица национални и международни конкурси, носител на наградата на СБХ от „Международното биенале на миниатюрата“ (2011 г.), награда за графика на Алианц България (2011 г.), Художник на годината (2016 г.). Работи в областта на живописта, графиката и иконописта.

Освен активен художник, Георги Динев по настоящем е директор на ГХГ Бургас „Петко Задгорски“, член на СБХ, председател на „Дружеството на бургаските художници“(2006-2012) и негов постоянен член. Преподавал е изобразително изкуство на специализирани паралелки в периода ’85-94 г. Изпълнил е олтарни и други икони за различни църкви в страната. От 2006 г. е организатор на всеизвестната Национална изложба „Приятели на морето“. Също така куратор на изложбите: „Джазопис“, „Бяло“, „Акварел“, „Рисунка“, „Малкото голямо изкуство“, Хумористична изложба „Капки смях“, Национална изложба „Акварел“ на името на Ненко Токмакчиев (2022 г.) и много благотворителни изложби.

Рибата, която обича да слуша джаз край брега на морето


Картини на автора са собственост на много градски и частни галерии, а също на частни колекционери в България, Турция, Германия, Франция, Швеция, Италия, Русия, Белгия, Канада, Холандия и САЩ.

Изложбата на Георги Динев в галерия „Видима“ ще представи на ценителите на изкуството един обобщаващ поглед над неговото творчество през последните години, около 20 творби в голям формат изпълнени с акрил и масло върху платно. В жанрово отношение самият автор определя творчеството си като магически реализъм. В творбите му се препокриват реалност и фантазия, наука и митология, история и футуризъм, материално и духовно. Георги Динев споделя, че често сънува идеите за картините си и затова в тях паралелно обитават реални обекти и фантастични създания. Отделя особено внимание както на формата, така и на цвета, за да постигне внушението което търси. Голяма част от вдъхновението си черпи от музиката, казва, че тя е неизменна част от творческият процес и може да бъде „видяна“ в платната му. Привърженик е на идеята, че всичко в нашата вселена е свързано и всяко действие има своите последствия. „Тъй като в природата и света всичко е взаимосвързано, мен повече ме вълнуват тези връзки – човек, природа, екосистема, връзката между земята, планетите. То и човешкото тяло е като един малък космос. Знаете как нещата са свързани – ако нещо мъничко ви заболи, примерно малкият пръст на крака, вие не се чувствате комфортно, не можете да ходите нормално, не можете да си вършите нормално работата. Така е и с всичко около нас. В такъв смисъл мен ме интересува отношението на човека към тая взаимосвързаност, той трябва да я проумее и да пази природата и света. На пръв поглед ние може да сме една много микроскопична част от вселената, но от нас зависи много“, разкрива художникът.

Каним любителите на изкуството да заповядат на среща-коктейл с автора и неговото творчество в галерия „Видима“ на 8 ноември, начало на официалното откриване на изложбата от 18:00 ч., вход свободен!

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни