Мирослав Йорданов: Боженци предлага богат целогодишен културен календар

Nastroenieto-v-Bozhentsi-vinagi-e-pripovdignato
Настроението в Боженци винаги е приповдигнато
Фестивал на стъклото „Стъклена плетеница“ се наложи като едно от най-посещаваните, чакани и търсени събития през годинат

Мирослав Йорданов

За събитията в Музея на Архитектурно-исторически резерват „Боженци“, белязали 2023 година; за най-атрактивните и запомнящи се; за инициативите, които предстоят през тази година; за броя на туристите, посетили Боженци; за атракциите, които им предлага музеят; за приходите на институцията разговаряме с Мирослав Йорданов – директор на МАИР „Боженци“.


- Г-н Йорданов, кои са най-запомнящите се събития в Боженци през изминалата 2023 година?

- Изпъстрена с фестивали, концерти, гостуващи изложби, творчески ателиета и пленери беше изминалата 2023 година за Музей „Боженци“. При нас всички събития са запомнящи се, но като събития с най-много посетители се отличават двата фестивала, които направихме в партньорство с други организации. На 24 юни се проведе третото издание на Национален фолклорен фестивал „Боженци“. Организатори са МАИР „Боженци“, кметство село Кметовци и Сдружение за фолклор „Цветница“. Тази година на фестивала участваха повече от 350 певци и танцьори. Специален поздрав към всички гости и участници беше концерта на ДФА „Габровче“.

Второто най-посещавано събитие е Фестивал на стъклото „Стъклена плетеница“. Той се наложи като едно от най-посещаваните, чакани и търсени събития. Тази година бяха включени ателие „Витраж“, „Гравиране“ и рисуване с „Огледален образ“. И този август наш партньор беша РСО „Централна Стара планина“.

За нас беше удоволствие и чест гостуването на Национален музей „Земята и хората“ с изложбата „Поезията на камъка“. В нея бяха представени различни минерали, любопитни факти и истории за някои от най – популярните скъпоценни и полускъпоценни камъни. Посетителите от май до ноември се докоснаха до възпятите от поетите скъпоценности като брилянти, рубини, тюркоази и сапфири.

Колко посетители са гостували на Боженци?

Посетителите на дестинацията „Боженци“ от България и чужбина са около 53 000, като 5 702 от тях са посетили и музейните обекти. Изнесени са 440 беседи. В управляваните от музея къщи за гости са реализирани 2459 броя нощувки.

- Какво предлагате на туристите?

Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ е преди всичко музей и представя архитектурата, историята, бита и културата на населението на село Боженците от края на XVIII век до началото на XX век. Музейните обекти работят целогодишно без почивен ден, това са – работилница за пречистване на восък обект „Менгема“, къща-музей „Дончо Попов“, къща - музей „Баба Райна“, Изложбена зала в „Старо школо“. Всички посетители на музейните обекти получават беседа и възможности за различни интерактивни занимания. Музеят, както вече стана въпрос като добавена стойност предлага богат целогодишен културен календар.

Боженци като туристически обект предлага много възможности за почивка и презареждане - разходки по туристически маршрути, отсядане във възрожденски къщи за гости, а в заведенията за хранене туристите могат да опитат от вкусната традиционна българска кухня.

Какви инициативи и събития предвиждате през тази година?

И през тази година ще продължим да публикуваме интересно съдържание на страниците ни във facebook, където имаме над 14 000 последователи, както и на двата сайта - на музея и на къщите за гости.

През април за поредна година ще участваме в Европейските дни на художествените занаяти, а на Лазаровден и Гергьовден ще отбележим празниците с тематични концерти на ДФА „Габровче“. В средата на май ще подгряваме Карнавала с различни творчески ателиета, през юни ще се случи 36-ти Национален детски художествен пленер „Сбъдната приказка“, а в началото на август заедно с РСО „Централна Стара планина“ за девета поредна година ще проведем Фестивал на стъклото „Стъклена плетеница“. Предвиждаме голям фолклорен концерт на 6 септември посветен на 60 години от обявяването на село Боженци за исторически и архитектурен резерват, както и 60 години музейно дело в Боженци. Това съвсем не са всички събития, които предвиждаме, подробен културен календар вашите читатели ще могат да открията на сайта на музея - bojentsi.com.

Стъклена плетеница

Кога и как ще се проведе „Стъклена плетеница“?

- Фестивал на стъклото „Стъклена плетеница“ се наложи като едно от най-посещаваните, чакани и търсени събития през годината. Заедно с РСО „Централна стара планина“ сме в процес на подготовка. Възнамеряваме и тази година да го обогатим с нови ателиета, за да поддържаме традицията винаги да има нещо ново и интересно. Датите за случването му са както винаги през август и по-конкретно – първият уикенд на месеца, 03-04.08.2024 година.

Имаше проблеми с паркинга пред музея, решен ли е този проблем?

Към момента единствения проблем на паркинга, е че в почивни и празнични дни е недостатъчен да поеме увеличаващия се с всяка година туристически поток. През 2023 година с подкрепата на Община Габрово беше обновена маркировката.

В Боженци се организират пленери, концерти, театрални постановки, вие организатори ли сте или само домакини?

Повечето културни събития, които се организират в Боженци са дело изцяло на музея в селото, но има и такива на които сме съорганизатор и домакин - Фестивал на стъклото „Стъклена плетеница“, Национален фолклорен фестивал „Боженци“, Международен пленер по живопис „Боженци“, Европейски дни на художествените занаяти.

- Стига ли ви бюджетът за поддръжка на къщите, за организиране на събития?

Поддръжката на 17 сгради на възраст около 200 години е огромно предизвикателство за мен и екипа ми в условия на хроничен недостиг на средства от десетилетия. Ресурсите, с които разполагаме категорично не са достатъчни, но смятам, че добре прецезираме и успяваме да се справим адекватно предвид ситуацията. Качеството и съдържанието на културния календар на музея също до голяма степен зависи от финансовите възможности, но зависи и от креативност, комбинативност и различни партньорства, а тези неща на нас не ни липсват.

Предполагам разчитате и на собствени приходи, достатъчно ли са те?

Разчитаме до голяма степен на тези приходи, за да съществуваме и това налага да развиваме активна стопанска дейност, чрез шест къщи за гости, музеен магазин, платен паркинг и отдаване на имоти под наем. Благодарение усилията на музейния екип и ефективно прилаганата политика за привличане на повече финансови средства МАИР „Боженци“ за 2023 г. отчете собствени приходи в размер на 202 091 лв., което е с ръст спрямо 2022 г. с 24 %.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни