Културни институции от област Габрово подкрепиха протеста на културните дейци

Водеща! Uchastnitsi-ot-protestva-v-Tryavna
Участници от протества в Трявна
На 6 декември културни институции от региона отново протестираха за по-добро финансиране от страна на държавата на сектор „Култура”.

    Към националната протестна акция под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще”, която се проведе в центъра на София, се присъединиха представители на асоциирания член на КНСБ - Съюз на артистите в България от Драматичен театър „Рачо Стоянов” - Габрово, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър – Габрово (снимката долу). В Габрово техни колеги излязоха в знак на съпричастност пред сградата на театъра.
    Членовете на Национална синдикална федерация „КуПротест Габроволтура” към КНСБ в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна също изразиха своята подкрепа към исканията на протестиращите за увеличаване разходите за сектора (снимката вдясно). 
    До вчерашните събития се стигна след като в отговор на протеста на културните дейци на 1 ноември в национален ефир финансовият министър обеща повишение на бюджета за култура с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа.


    Основните искания на днешния протест са:
    1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
    2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.
    3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.
    Протестът на културните дейци подкрепиха също синдикалните организации на КНСБ при РЕМО „Етъра” – Габрово, Оркестър Габрово, Исторически музей – Севлиево и НЧ „Развитие – 1870”, гр. Севлиево.
    На снимката вляво: Ак ДТ  „Рачо Стоянов” - Габрово, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър – Габрово
    Регионален съвет на КНСБ - Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни