Кинематограф с премиера на „Книга за хората“ в Габрово и Велико Търново

Старт на редовни прожекции на най-доброто българско и световно късо кино в Габрово

Зимата е изпълнена с множество литературни и кино събития. Разбира се, това не би следвало да ни изненадва. Студеното време винаги е предполагало приключения, както между страниците, така и пред големия екран. Ако все пак и двете са ви повече от любими и ви е трудно да изберете, от редакторския екип на Кинематограф са решили този въпрос за вас. Зимната програма за късометражно кино продължава със специална селекция – Късо кино за книгите и от книгите. Запазете си датата 11 януари. Часът е 18:00, мястото – Галерия Орловска10. Ако пък случайно тогава сте заети, не се притеснявайте, защото селекцията е предвидена и за Велико Търново на 23 февруари, 19:30 в клуб ТАМ. Събитието се осъществява с подкрепата на Музей на хумора и сатирата.

Акцентът на програмата е премиерата на филма „Книга за хората“ (2021) дело на режисьора и сценарист Владислав Лаков. Страниците на тази история, които се разгръщат на прага между семплата действителност и магическия реализъм, ще ви пренесат през последната седмица от летния стаж в затънтеното родно село на библиотекарката Славина (Моника Иванова), чиито вяра и идеализъм ще бъдат поставени под сериозно изпитание. Тя ще трябва да се изправи срещу Димитрова (Ирен Кривошиева) – директорката на местната библиотека, която въплъщава в своя образ заслепението и корупцията, както на идеологията, така и на целия бюрократичен механизъм. Филмът е свеж и забавен поглед върху литературата като светиня на индивидуалността и силния характер.

Както може да се очаква от най-голямата медия за късо кино в България, гвоздеят на програмата не е единственото, което си заслужава да се види. Още цели пет заглавия ще бъдат представени, сред които филми от България, САЩ, Русия, Израел и Канада. Обединяващият мотив между тях е книгата, но всеки един представя своя прочит върху темата. От романтичната притча, осмисляща живота, през заплетените семейни взаимоотношения в гоненето на литературен успех, до грубата реалност на официалния документ.

За повече информация - https://kinematograf.bg/programa

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни