Изложба на Кою Янков – един от авторите на гипсовия Левски, е открита в НМО

Kojo_Jankov_izlojba-(8).jpg
Kojo_Jankov_izlojba-(8).jpg
Неоценен достатъчно приживе, днес той заема достойно място като художник, скулптор и краевед

На 19 декември в Националния музей на образованието бе открита изложба на самоукия творец Кою Янков, известен като един от авторите на вече несъществуващия гипсов паметник на Васил Левски (намираше се вдясно по пътя към Соколския манастир, рухна през 2003 година). Неоценен достатъчно приживе, днес Кою Янков заема достойно място като художник, скулптор и краевед, описал габровския фолклор и обичаи.
В изложбата са показани ръкописи на книгите на Кою Янков „Пролет в Габрово“, „Гергьовско увеселение в махала Шести участък“ и „Сборник народни поговорки. Притчи, изрази и сравнения из Габровско“, както и барелеф на Васил Левски, предоставени от музей „Дом на хумора и сатирата“ и НЧ „Зора-1872“ - кв. Нова махала; оригинални рисунки и снимки от фонда на НМО – Габрово и материали от личния архив на роднините на художника.
Доц. Цветан Колев, родственик на Кою Янков, запозна гостите с живота и творчеството му. Интересни факти споделиха дъщерята на художника Бистра Захариева, колеги и приятели.
Председателят на дружеството на писателите в Габрово Росица Кънева представи книгата „Гергьовско увеселение в махала Шести участък“.
С любезното съдействие на г-жа Захариева публиката видя филма на Българска кинохроника от 1987 г. „Паметникът“, посветен на 150-годишнината от рождението на Васил Левски. Във филма е разказана част от историята на изграждането на паметника на Апостола.
Изложбата може да бъде видяна до края на месец януари.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото