Галерия „Видима" представя Александър Пройнов и неговите „ЖитЕйски СкУлптурни Истории"

Statuetki-na-aleksand-r-Proinov
Статуетки на Александър Пройнов
Изложбата на Алектсандър Пройнов в Севлиево се открива на 25 април

    Александър Пройнов - Апер е роден на 6 септември 1958 г. в София. Работи в сферата на монументалното изкуство. През последните години твори и живее във Видин. За времето от 1982 година до днес е реализирал десетки самостоятелни изложби във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Словения, Хърватска, Естония, Киргизия, Португалия, Македония и над 800 арт-акции, изложби и представяния в България. Носител е на редица награди, включително и на сребърен медал за принос към съвременното изкуство. Създател е на европейския символ „Зевс и Европа” за национални и регионални медии под егидата на френското правителство и ЕС. Създател е на наградите на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата, сред тях са „Златната ракла“ на Международен телевизионен фестивал, „Слава“ - за най-успешна фирма от Германо-българската индустриално-търговска камара, наградата в класацията „Топ-20 за българска музика“ на БНТ и БНР, статуетката „Бялата птица“, връчвана от БТА във Видин за значим обществен принос. Както и награди на НАП, МВР, МНО, литературни и поетични конкурси. Той е автор на статуетката „Аз, Буки, Веди - Знание“, с която се награждават на 1 ноември хората от инициативата „Будители на годината“. Негови статуетки са притежание на много световни музеи, частни колекции, дори и на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел Втори и Папа Бенедикт от правителствени делегации. 

ьв
    Александър Пройнов често е наричан „съвременен будител“, творчеството му е мисия, посвещение и отдаденост. Той е родолюбец, християнин, пазител и разпространител на народните ценности. Той е горд и достоен човек с остро социално чувство, който като апостол обикаля родината ни от десетилетия, за да разпространява и подпомага културата ни. Известен с това, че е дарител на десетки организации, училища, читалища, сиропиталища и личности - носители на национална гордост и българщина. Неговите произведения се превръщат в символи, знаци, които олицетворяват важни за нашата култура моменти и по този начин се осъществява общуване, което пренася в бъдещето под една съвършена форма нашата идентичност, така както молекулите ДНК пазят връзката с нашите праотци и се предават на децата ни. Миниатюрната скулптура, която той създава, има величествено отражение, което неизмеримо умножава силата и ефекта на значимите герои, светци, места и събития от нашата култура, митология и история. Не малко са библейските препратки и тези към античността.
    Изложбата носи името Je suis (от фр. „Аз съм“) с подзаглавие „Житейски скулптурни истории“, което ни насочва към личността на автора и превъплъщаването, сливането на неговата същност с творбите му. Житейските истории на скулптор от ранга на Александър Пройнов със сигурност са много любопитни и носят своите морални и философски поуки. Те намират своите аналогии в универсалните културни знаци и символи, които ни следват от зората на човечеството, напомнят ни за уроците на мъдреците, насочват ни и ни поучават, за да бъдем по-добри хора. 
    Александър Пройнов обобщава и синтезира в своята работа огромни количества информация и с няколко леки и нежни извивки на метала създава нови елегантни, красиви, възприемчиви знаци на българското, на нашето, на родното, така и самият той се превръща в знак за българското, човек на мъдростта, смирението и пламенния дух.
    В Севлиево скулпторът ще покаже едни от най-известните си творби, а срещата със севлиевци е дългоочаквана за него и има сантиментален характер, свързан с неговия  произход. 
    Само на откриването на изложбата нашите гости ще научат повече за автора, неговите севлиевски корени, връзките с Асен и Илия Пейкови, какво означава прозвището Апер (ApeR) и други любопитни скулптурни истории! Поканата е отворена към всички наши съграждани и гости на Севлиево! Начало – 25 април 2023 г. (вторник) - 18:00 ч.!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни