Фотопленер „Каменното гнездо“ в Иглика

Иглика е известно и с това, че през 80-те годинитук живее неповторимата  Невена Коканова
Уникалната идентичност, колорит и дух на габровското село Иглика са във фокуса на известни български фотографи участващи в първия национален пленер „Каменното гнездо“.

Фотопленерът се организира от Народно читалище „Невена Коканова“-с. Иглика в партньорство с фондация „ Артин Азинян“. Целта е да „запечати“ красотата и разноликия ритъм, бит и култура на селото през два от най-живописните сезона в Иглика - пролет и есен, като участниците са разпределени в две сезонни групи.

В първия етап на пленера, през октомври миналата година, са участвали Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в Нов Български университет и в Софийски университет, Цончо Балканджиев и Бедрос Азинян, създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. И четиримата са фотографи-художници и носители на статуетката „Академика“ за принос към българската фотография.

През април предстои втория, пролетен етап на пленера, в който ще се включат дами – майстори на обектива.

Художествено-фотографските ценности създадени по време на пленера ще бъдат представени за първи път в с. Иглика в края на август по време на ежегодното събитие посветено на патрона на читалището Невена Коканова.  През септември фотоизложбата „Каменното гнездо“ ще бъде показана в Габрово, а след това ще гостува в София, Велико Търново и Казанлък.

Иглика е скътана като гнездо от северната част на централна Стара планина, на 13 км. северно от Габрово. Изградено камък по камък от местните занаятчии, ковачи и дюлгери, селото все още е запазило своя автентичен облик с еднотипни къщи в стила на възрожденска архитектура. Според легендите е създадено още през XVII в. от български родове, търсейки безопасно място по време на смутните години. Днес към селото води екопътека, а красиви планински панорамни гледки се разкриват от скалните тераси към близките села, върхове и плата. В непосредствена близост са останките от крепостта „ Градът“.

Село Иглика е известно и с това, че през 80-те години  на миналия век тук се заселва и намира спокойствие в последните си години великолепната актриса Невена Коканова. В селото е заснет филмът „Вампирът“ с нейно участие.

През 2021 година местното читалище решава в нейна памет, да се преименува на името на голяма българска актриса.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни