Фотоизложба „Матера – нюанси“

Dnеs-ot-17:30-chasa-v-malka-zala-na-HG--Hristo-Tsokеvv-shtе-badе-otkrita-fotoizlozhba--Matеra---nnuansii--
Matera.jpg
В галерията ще бъдат експонирани 30 фотографии на Дениз Мацарела, направени в емблематичния каменен град Матера, който, заедно с Пловдив, е европейска столица на културата за 2019 година.

Днес от 17:30 часа в малка зала на ХГ „Христо Цокев” ще бъде открита фотоизложба „Матера – нюанси“, организирана от Италианския културен институт у нас и общински институт Старинен Пловдив. В галерията ще бъдат експонирани 30 фотографии на Дениз Мацарела, направени в емблематичния каменен град Матера, който, заедно с Пловдив, е европейска столица на културата за 2019 година.

„Матера – нюанси“ побира в себе си едно въображаемо и същевременно много истинско пътуване. Акцентът не е поставен върху човека и неговите дела – главни герои са сградите с безкрайните си геометрични форми, които извикват спомена за Питагор – виден жител на античната Матера. Прогонен от тирана на родния му остров Самос, великият математик и философ е завършил живота си в Метапонтум – гръцка колония в Южна Италия, в чиято някогашна територия се намира и днешният град.

Изложбата „Матера – нюанси“ е част от календара на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни