Фирма „Перфект" от Габрово и музеят на Чудомир в Казанлък откриха изложба с добавена реалност „Оживелите нащенци"

Kartinite-„progovoryat“-za-posetitelite
Картините „проговорят“ за посетителите
Целта е да се привлекат по-младите публики, които са свикнали да ползват за комуникация дигитални устройства

В Литературно-художествения музей "Чудомир", Казанлък е открита изложба с добавена реалност „Оживелите нашенци“. Проектът, финансиран по Национален фонд Култура, е изпълнен от екипа на музея в партньорство с фирма "Перфект" – Габрово.
Картините на писателя и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир са пряко свързани с героите от неговите разкази и анекдоти. Серията, наречена „Нашенци“ включва предимно акварели, рисувани в периода между 1932 и 1960 година.
"Чрез този проект картините „проговорят“ за посетителите, като представят изобразените герои в характерни за тях ситуации, монолози и диалози от разказите и анекдотите обясняват идеята на проекта от фирма "Перфект".  Емоцията да се свърже образа от картината с възникнали забавни ситуации, дава възможност на посетителите да, се запознаят с Чудомировите герои, пренасяйки ни в характерния за годините им бит. 


Целта ни е да се доближим до по-младите публики, които са свикнали във всекидневието си да ползват за комуникация дигитални устройства, и да ги запознаем по атрактивен начин с творчеството и личността на Чудомир. 
Селектирахме картини, към които подбрахме монолози и диалози, които бяха пресъздадени с прекрасната актьорска игра на Деяна Христова и Михаил Балабанов. Разработихме мобилно приложение за добавена реалност  CHUDOMIR, което публикувахме за разпространение в Google play и App Store. Приложението работи на принципа на таргетните изображения, като е напълно достъпно навсякъде по света. То може да бъде използвано не само в музея, а и навсякъде, където има визуализирани някоя от подбраните от екипа на музея 20 картини с герои  на Чудомир. Така творчеството му става напълно достъпно не просто извън музея, а и в цял свят! Героите му не само оживяват и говорят, а и пътуват през континенти и океани.
На входа на музея има поставен постер с QR код, чрез който можете да инсталирате лесно приложението и да го използвате.
Как работи то – много лесно и интуитивно – след инсталация и стартиране, разрешавате достъп до камерата си и просто я насочвате към картината, която желаете на „оживее“. За посетителите, които не разполагат с мобилни устройства, музея предлага за ползване негови лични мобилни устройства.
Освен експонираната изложба, която сме подредили в зала 4 с красиво изпълнени репродукции, ние сме подготвили за всеки желаещ посетител възможност да си тръгне с дипляна, която съдържа всички изображения и може да бъде спомен от срещата с Чудомировите „оживели“ герои. Така нашите посетители могат да „занесат“ вкъщи удоволствието от срещата си с „живите“ Чудомирови герои.
Заповядайте при нас, за да чуете кака Сийка, бай Симо, бай Миле-Пилето, Цанко Барабанчика, Илю Пантата, Кекердекът и още много Оживели нашенци!
"Перфект" ЕООД направи важна стъпка в развитието си, като инвестира в хардуер и софтуер за дигитализация на аналогови носители през последните години. Създадената материална база ни дава възможности за 2D и 3D дигитализация на архиви и последващата им обработка в зависимост от целите, за които ще се ползват. Най-интересните са дигитализация на филмови ленти и 3D дигитализация в структура и цвят.
В работата си използваме нови технологии като AI (изкуствен интелект) и AR (добавена реалност), разработваме мобилни приложения. 
Много важни за нас са партньорствата с Държавни и Общински структури в областта на културата, като например ДА Габрово, EМО Етъра, РИМ Габрово, Музей на Хумора и Сатирата Габрово, ЛХМ Чудомир в Казанлък, ИМ Оряхово и други.
Горди сме, че част от договорите ни са по  НФК и Програма Култура на Община Габрово."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни